Osnivač Huaweija: Kompanija ne dijeli tajne svojih korisnika

Ren Zhengfei tvrdi da njegovo članstvo u Komunističkoj partiji Kine ne utiče na poslovne odluke kompanije (EPA)

Osnivač i izvršni direktor kompanije Huawei Ren Zhengfei se, posle dužeg perioda ćutanja i neoglašavanja, obratio javnosti nakon značajnih dogadaja koji su potresli svet informacionih tehnologija u proteklim nedeljama i mesecima.

Glavni deo njegovog obraćanja odnosio se na brige o krađi i neovlašćenom korišćenju podataka, za šta su neke zemlje, pre svih SAD, optužile Huawei.

“Mi bismo definitivno rekli ne takvom zahtevu”, rekao je Ren, odgovarajući na pitanje kako bi kompanija reagovala kada bi [kineska] Vlada od nje zatražila poverljive informacije o stranim kupcima.

On je dodao da je ta kompanija posvećena svojim korisnicima i negirao da bi ikada naškodio nekoj zemlji ili pojedincu.

Potrebe klijenata u prvom planu

“Kinesko ministarstvo je zvanično pojasnilo da u Kini ne postoji zakon koji obavezuje kompanije da instaliraju ‘backdoor’ pristup do korisničkih uređaja. U Kini to ne postoji. Niti Huawei, niti ja lično, nikada nismo dobili bilo kakav zahtev od bilo koje vlade da obezbedimo bilo kakve informacije, posebno nedolične”, dodao je Ren.

Glavni direktor Huaweija je bivši oficir Narodnooslobodilačke armije Kine i ugledni član Komunističke Partije.

Vec godinama unazad se na Zapadu postavlja pitanje kakva je priroda odnosa izmedu tih organizacija i kompanije Huawei.

Ren je predstavnicima medija rekao da, uprkos njegovo članstvu u partiji, Huawei donosi odluke bazirane na potrebama svojih klijenata.

“Ne vidim blisku vezu između mojih ličnih političkih uverenja i naših poslovnih odluka”, rekao je.

Huawei se suočava sa pojačanim nadzorom, jer se telefonski operateri pripremaju za uvođenje tehnologije pete generacije, u kojoj je Huawei vodeći konkurent.

Sistem 5G je dizajniran da podrži ogromnu ekspanziju mreža koje služe medicinskim uređajima, automobilima koji se sami voze i drugim tehnologijama.

Privođenje i optužbe za Meng Vanzhou

To povećava troškove potencijalnih bezbednosnih propusta i podstiče vlade da sve više tretiraju telekomunikacijske mreže kao stratešku imovinu.

Imidž kompanije pretrpio je novi udarac prošle sedmice, kada su poljske vlasti najavile da je jedan od kineskih državljana zaposlenih u kompaniji uhapšen zbog špijuniranja.

Huawei je objavio da je otpustio zaposlenog i saopštio da te optužbe nemaju nikakve veze sa kompanijom.

Nesuglasice su počele još prethodnih godina, kada su američke vlasti zabranile prodaju telefona kompanije Huawei, kao i telekomunikacione opreme, pod izgovorom da se koriste za špijunažu.

Do kulminacije je, međutim, došlo nedavnim privođenjem Meng Wanzhou, ćerke vlasnika kompanije, koja je istovremeno i njen finansijski direktor, zbog američkih optužbi da je Huawei prodavao zabranjenu tehnologiju Iranu.

Prošle nedelje kineski sud je osudio na smrt jednog kanadskog dilera droge, pod optužbom da je u zemlju uneo 200 grama metamfetamina.

Optuženi se branio izgovorom da je bio samo u turističkoj poseti, dok je kanadski premijer Justin Trudeau pozvao svet da s pažnjom prati ta dešavanja.

‘Donal Trump je veliki predsjednik’

Pretpostavlja se da se sada čeka na reakciju Kanade, pri čemu mnogi analitičari tvrde da se teži klasičnoj razmeni, posebno zbog toga što je sud zatvorsku kaznu, tokom žalbenog postupka, preinačio u smrtnu kaznu.

Ren je odbio detaljnije da komentariše situaciju u vezi sa njegovom ćerkom, samo kratko rekavši da mu ona veoma nedostaje, kao i da veruje da su kanadski i američki pravni sistemi fer i da će sačekati odluke tamošnjih sudova.

“Verujem da je predsednik [SAD-a Donald] Trump veliki predsednik. Bio je veoma hrabar kada je smanjio poreze i mislim da će to biti veoma značajan podstrek razvoju industrije u Sjedinjenim Američkim Državama”, kazao je Ren.

Izvor: Al Jazeera i agencije