Holandska banka mora platiti 775 miliona eura zbog pranja novca

ING je treća evropska banka koja se ove godine našla na udaru optužbi za pranje novca (EPA)

Holandska banka ING mora platiti 775 miliona eura u sklopu nagodbe s tužiteljima, koji su je optužili da su njene finansijske kontrole toliko slabe da su klijenti mogli lako prati novac, prenosi Reuters.

Nagodba, jedna od najvećih ikada u historiji holandskog tužilaštva za finansijske prekršaje, odnosi se na period od 2010. do 2016. godine.

ING je treća evropska banka koja se ove godine našla na udaru optužbi za pranje novca.

Danske Bank se bori s aktuelnim istragama i problemima, koji su nešto ranije doveli do propasti latvijske banke ABLV.

Računi banke za kriminalne aktivnosti

Tužitelji u Holandiji navode kako su pokrenuli istragu 2016. godine, kada su shvatili kako postojeći obrazac prekršaja signalizira dublje probleme banke.

Oni su ustanovili kako je ING prekršila holandski zakon protiv pranja novca i finansiranje terorizma “strukturalno i kroz godine” tako što nije propisno provjeravali dodatne korisnike računa klijenata i što nisu primjećivali neuobičajene transakcije kroz njih.

“Zbog toga su klijenti godinama mogli koristiti račune banke ING za kriminalne aktivnosti skoro bez ikakvih problema”, navodi se u saopćenju tužitelja.

Što se tiče iznosa nagodbe, 675 miliona eura je dio kazne, a 100 miliona eura je povratak nelegalno stečene zarade, dodaje se.

Izvor: Agencije