Simulacija ECB-a: U trgovinskom ratu SAD bi najviše izgubio

Simulacija je pokazala da bi SAD podnio najveći teret smanjene trgovine i narušenog potrošačkog i povjerenja investitora (EPA)

Sjedinjene Američke Države mogle bi najviše izgubiti pokrenu li trgovinski rat s ostalim zemljama, dok bi Kina bila na određenom dobitku nakon odgovora protumjerama, pokazala je simulacija Evropske centralne banke. 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da su trgovinski ratovi “dobri i lako se dobijaju” u martu ove godine, kad je počeo spor s Kinom, nakon čega su uslijedile odluke američke vlade o carinama na uvoz čelika, aluminija te niza kineskih proizvoda, podsjeća Reuters.

U ECB-ovom istraživanju simulirana je situacija u kojoj SAD uvodi carinu od deset posto na kompletan uvoz, a američki trgovinski partneri odgovaraju istom mjerom.

Takva simulacija pokazala je da bi SAD podnio najveći teret smanjene trgovine i narušenog potrošačkog i povjerenja investitora.

Povećan negativni efekat

“Rezultati procjena sugeriraju da bi se pozicija SAD-a kao neto izvoznika značajno pogoršala”, objavio je ECB u istraživanju.

“U tom modelu američke kompanije, također, manje investiraju i manje zapošljavaju, što povećava negativni efekat”, dodaje ECB u istraživanju objavljenom ove sedmice.

ECB procjenjuje da bi realna ekonomska aktivnost u SAD-u mogla biti niža za više od dva posto samo u prvoj godini, u odnosu na scenarij koji se temelji na raspoloživim pokazateljima, a globalna trgovina bi se mogla smanjiti i do tri posto.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će američki bruto domaći proizvod ove godine porasti za 2,9 posto, a iduće godine za 2,7 posto, podsjeća Reuters.

S druge strane, Kina bi bila na dobitku, tako što bi više izvozila u treće zemlje, u kojima se američki proizvodi carine, iako bi takav blagi dobitak bio privremen i dijelom poništen negativnim efektom na povjerenje.

U ECB-ovoj simulaciji korišten je čisti teoretski model, koji ne odgovara stvarnim trgovinskim uslovima.

Carine za robu u stotinama milijardi

SAD je uveo carine na uvoz roba iz Kine u vrijednosti 200 milijardi dolara, koje su stupile na snagu u ponedjeljak.

Kina je odgovorila carinom na uvoz 60 milijardi dolara vrijednih američkih roba, podsjeća Reuters.

Američki predsjednik nametnuo je carine na uvoz aluminija iz Evrope i zaprijetio carinama na uvoz evropskih automobila.

Te su carine privremeno obustavljene, dok dvije strane pregovaraju o smanjenju trgovinskih barijera.

Izvor: Agencije