Novo postrojenje Messer Groupa u BiH

Danas su vrpcu presjekli generalni direktor Messer BH Gasa Ilievski i entitetski ministar Đokić (Ustupljeno Al Jazeeri)

Messer Group, jedan od svjetskih lidera u sektoru energenata i proizvodnje plinova koji u Bosni i Hercegovini posluje kroz tri društva (Messer Mostar Plin, Messer BH Gas i Messer Tehnoplin) danas je otvorila svoje postrojenje Sočkovac 2 u općini Petrovo na sjeveru BiH, a otvaranju je prisustvovao i ministar industrije, energetike i rudarstva bh. entiteta Republika Srpske Petar Đokić.

Messer uspješno posluje u cijelom svijetu 120 godina, a u BiH ima fabrike, administrativne i distributivne centre, kao i podružnice.

Prvo postrojenje CO2 u Sočkovcu je otvoreno prije šest godina i pokazalo se uspješnim ali njegov kapacitet nije bio dovoljan za potrebe bh. tržišta. Stoga je izgrađen novi pogon sa kapacitetom 2000 kg CO2 na sat i sve količine su unaprijed prodane, navode iz ove kompanije.

Dodaje se kako je do sada uloženo pet miliona KM (2,5 miliona eura) u opremu i istraživanje terena te u nastavak širenja proizvodnje i razvoja.

Danas su vrpcu presjekli generalni direktor Messer BH Gasa Valentin Ilievski i ministar Đokić.

Velike investicije

„Prvobitno smo investirali u pogon prije šest godina. Svi proizvodni kapaciteti su rasprodani pa smo se odlučili za novu investiciju od pet miliona KM u opremi i milion u građevinskim zahvatima i objektima. S novim postrojenjima smo udvostručili proizvodnju CO2 i već sada imamo veliki interes da i sva proizvodnja drugog pogona bude rasprodana“, istakao je Ilievski.

„Jako nam znači podrška u vidu korektne saradnje administracije RS i resornog ministarstva sa Messerom. Kao strani investitor mnogo nam znači korektnost i neusporavanje procedura, a vjerujem da je to odličan znak i za druge strane i domaće investiture.“

Đokić je naglasio kako se saradnja s Messerom odvijala bez teškoća.

„Vlada i ministarstvo na čijem sam čelu je dodijelila koncesije i maksimalno pojednostavila procedure u skladu sa propisima RS i BiH. Drago nam je što je Messer nakon investicije otprije šest godina odlučio da nastavi investirati u pogon u Sočkovcu. Strani investitor, koji je do sada u BiH uložio više od 100 miliona eura, je naš ozbiljan partner i zahvalni smo što su i oni u nama vidjeli ozbiljnog partnera za stvaranje poslovnog okruženja“, rekao je on.

U 21 godinu svoga djelovanja u BiH, Messer je uposlio više od 100 radnika, uložio u gradnju, infrastrukturu i logistiku preko 100 miliona KM, izgradio nekoliko distributivnih centara i punionica.

Posebno je interesantno bilo i okupljanje na „Ajvarijadi“ u Sočkovcu, gdje radnici u krugu fabrike CO2 uzgajaju paprike i svake godine proizvode vlastiti ajvar. I danas su se okupili svi Messerovci od Mostara preko Zenice, Sočkovca do Banje Luke i Bihaća učestvujući u akciji pravljenja ajvara od domaćih paprika, a danas im se pridružio i ministar Đokić.

Izvor: Agencije