MMF: Srbija privukla više od pola stranih investicija u regiji

Jačanje institucija, obučenost radnika i kvalitetna infrastruktura od ključnog su značaja za privlačenje SDI na Zapadnom Balkanu, navodi MMF (EPA)
Jačanje institucija, obučenost radnika i kvalitetna infrastruktura od ključnog su značaja za privlačenje SDI na Zapadnom Balkanu, navodi MMF (EPA)

Srbija je privukla više od polovine ukupnih stranih direktnih investicija realiziranih u šest ekonomija Zapadnog Balkana u posljednjih deset godina, konstatirao je Međunarodni monetarni fond.

Ostatak investicija dijele preostalih pet ekonomija Zapadnog Balkana, dodaje se u radnom dokumentu MMF-a pod nazivom “SDI u novijim članicama EU-a i na Zapadnom Balkanu”, objavljenom na zvaničnoj stranici te međunarodne institucije.

U regiji Zapadnog Balkana, gdje je tranzicija kasnije počela, najveći dio priliva SDI-ja realiziran je u posljednjoj deceniji, kao rezultat nedavnih značajnih napora u oblasti mjera za privlačenje stranih investitora, prenosi MMF-ove podatke agencija Tanjug.

Prosječan iznos SDI po stanovniku na Zapadnom Balkanu manji je nego u novijim članicama EU-a, ali je udio SDI u bruto domaćem proizvodu ZB6 zapravo veći, jer su ekonomije u regiji relativno male, napominje MMF.

Ubrzanje razvoja

U dokumentu se navodi da BDP regije Zapadnog Balkana predstavlja petnaestinu BDP-a regije novih članica EU-a.

MMF ocjenjuje i da je 11 novih članica Unije privuklo gotovo 700 milijardi dolara SDI-ja zaključno sa krajem 2016. godine, i da su SDI odigrale važnu ulogu u ubrzanju rasta istočnoevropskih ekonomija.

Jačanje institucija, obučenost radnika i kvalitetna infrastruktura od ključnog su značaja za privlačenje SDI na Zapadnom Balkanu i u novim članicama EU, smatra MMF, uz ocjenu da bi budžetske prihode, umjesto na subvencije, trebalo usmjeriti na ulaganje u obrazovanje, obuku i infrastrukturu.

Kod zemalja Zapadnog Balkana, najveći benefit donosi jačanje institucija, a kod novih članica EU procjenjuje se da su benefiti od reforme institucija, unapređenja infrastrukture i bolje obučenih radnika podjednaki.

U analizi se također napominje da je Zapadni Balkan dio kineske inicijative “Pojas i put” čiji je cilj bolja povezanost Istoka i Zapada, i da je ovu regiju kineska “kapija” za Evropu sa otvorenim perspektivama za investitore van Evrope.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO