Kina bi mogla kupiti avione vrijedne 1.200 milijardi dolara

Boeing i Airbus se bore kako bi povećali tržišni udjel u Kini, najbrže rastućem svjetskom tržištu aviona (EPA)

Kineske aviokompanije kupit će 7.690 novih aviona u vrijednosti od 1.200 milijardi dolara u iduća dva desetljeća, kako bi održale korak s rastućom potrošačkom i poslovnom potražnjom za zračnim prijevozom, procjenjuje Boeing.

Najnovija procjena američkog proizvođača aviona za razdoblje do 2037. godine veća je za 6,2 posto od lanjskih prognoza, kada je Boeing očekivao da će kineske kompanije do 2036. godine kupiti 7.240 aviona, prenosi Hina.

“Rast u Kini može se pripisati jačanju srednje klase u toj zemlji. Srednja klasa se utrostručila u posljednjih deset godina, a očekuje se da će se udvostručiti u sljedećih deset”, kazao je u utorak Randy Tinseth, potpredsjednik marketinga kompanije Boeing Commercial Airplanes.

Borba za tržište

Boeing i njegov evropski suparnik Airbus bore se kako bi povećali tržišni udjel u Kini, najbrže rastućem svjetskom tržištu aviona, pa su obje te kompanije otvorile proizvodne pogone u Kini.

Boeing, također, prognozira da će Kina do 2037. godine imati 18 posto svjetske komercijalne avionske flote, više od trenutnih 15 posto.

Osim toga, Kini će biti potrebno više od 1.500 milijardi dolara u komercijalnim uslugama kako bi podržala flotu.

Izvor: Agencije