Kina spremna uvesti dodatne carine na američku robu

Datum uvođenja novih carina ovisit će o postupanju SAD-a, navodi Peking (EPA)

Kina je objavila da je spremna uvesti nove carine na američku robu u vrijednosti gotovo 60 milijarda dolara, po cijenu eskalacije trgovinskog sukoba dvije velesile.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow odmah je reagirao na tu vijest upozorivši Kinu da “ne treba podcijeniti odlučnost predsjednika Trumpa da uvede i druge mjere” radi “promjene kineske trgovinske prakse”.

Kinesko ministarstvo trgovine je saopćilo da su te potencijalne protumjere za američku robu vrijedne gotovo 60 milijarda dolara reakcija na nedavnu prijetnju Bijele kuće da će za 10 i 25 posto povećati carine na uvoz iz Kine vrijedan 200 milijarda dolara, prenosi Hina.

“Datum uvođenja novih carina ovisit će o postupanju SAD-a”, dodaje u saopćenju kinesko ministarstvo trgovine.

Carine za hiljade proizvoda

Tačnije, dodatne kineske carine u rasponu od 5 do 25 posto uvele bi se na 5.207 vrsta američkih proizvoda, dodaje se u odvojenom saopćenju kineskog ministarstva finansija.

Dodatne carine odnosit će se na velik broj prehrambenih proizvoda, pa tako i na govedinu te na tekstil, hemikalije, dijelove aviona i ukapljeni zemni plin.

Kina zadržava pravo da donese i “druge protumjere”, dodaje ministarstvo trgovine, upozorivši da će “svaka prijetnja i jednostrana ucjena samo zaoštriti spor i naštetiti interesima obije strane”.

Komunistički režim nije zatvorio vrata nastavku pregovora, ali jedino “dijalog utemeljen na međusobnom poštovanju, ravnopravnosti i obostranom interesu jesu način za uspješno rješavanje trgovinskog spora”, ističe se u saopćenju kineskog ministarstva trgovine.

Izvor: Agencije