Turska lira i dalje pada dok vlasti optužuju SAD za ‘ekonomski rat’

Ekonomisti upozoravaju Tursku da mora uvjeriti investitore da je spremna poduzeti mjere za jačanje svoje ekonomije (EPA)

Lira je u četvrtak ponovno pala nakon što je Turska optužila Sjedinjene Države da vode “ekonomski rat” uslijed okršaja između tih dviju saveznica iz NATO-a oko sudbine kršćanskog pastora kojeg je Ankara pritvorila. 

Glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana rekao je da Washington mora poštovati pravni proces oko pastora Adnrewa Brunsona koji je u Turskoj optužen za terorističku aktivnost, što je razljutilo američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

Lira je u odnosu na dolar pala do vrijednosti od 6.1340 te je u podne bila 0,7 slabija i vrijedila 6,0785 lira. Dolar je ojačan nakon najave američke centralne banke da će u septembru povećati kamatne stope. 

Lira je ove godine pala sveukupno 37 posto, a kriza u američko-turskim odnosima pojačala je pad uzrokovan zabrinutošću oko Erdoganovog utjecaja na monetarnu politiku. On tvrdi da su kamatne stope “majka i otac svih zala” i odbija ih povećati. 

Ekonomisti upozoravaju Tursku da mora uvjeriti investitore da je spremna poduzeti mjere za jačanje svoje ekonomije. 

“Problemi Turske nisu fiksni”, ističe Cristian Maggio, direktor za rastuća tržišta investicijske banke TD Securities. 

“Lokalne vlasti nisu provele ili osmislile niti jedno strukturno rješenje ili reformu”. 

Maggio dodaje da je nestabilnost lire pojačana i zbog smanjenja trgovinske aktivnosti u vrijeme muslimanskog praznika Kurban-bajrama, zbog čega je zatvoren velik dio trgovina. 

‘Svjetski trgovinski rat’

Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin rekao je da su komentari Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost John Boltona pokazali da je SAD uzeo tursku ekonomiju kao metu.

Bolton je istaknuo kako je Turska učinila “veliku pogrešku” ne oslobodivši Brunsona te je izrazio skepsu oko 15 milijardi dolara vrijedne podrške u investicijama iz Katara, ustvrdivši kako je to “sasvim nedovoljno da ima utjecaja na tursku ekonomiju”. 

“Boltonova izjava je dokaz da vlada američkog predsjednika cilja na saveznicu iz NATO-a u sklopu ekonomskog rata”, naglasio je Kalin. 

“Trumpova vlada je pokazala da planira koristiti trgovinu, carine i sankcije kako bi stvorila svjetski trgovinski rat”, dodao je glasnogovornik. 

Turski dužnosnici do Kalinovog saopćenja još nisu komentirali Trumpove i Boltonove izjave o Turskoj. Trump je u ponedjeljak rekao kako neće pružiti ustupke Ankari u zamjenu za Brunsonovo oslobađanje. 

Pomoć MMF-a

Američki pastor u Turskoj živi već dvije decenije, u zatvoru je proveo 21 mjesec, a sad je u kućnom pritvoru. Brunsona optužuju za terorizam i da je pomagao mreži Fethullaha Gulena koji je u egzilu u SAD-u i kojeg Ankara krivi za neuspjeli pokušaj puča u julu 2016. Brunson odbacuje te tvrdnje.

Trump, koji računa na podršku evangeličkih kršćana, koji su među njegovim najvećim pristašama, udvostručio je carine na uvoz metala iz Turske, nakon čega je Ankara odgovorila povećanjem carina na američke automobile, alkohol i duhanske proizvode jednake vrijednosti. Turska je SAD zbog tog čina tužila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

“Turska će štititi svoje državne interese na svim platformama i raditi sa ostatkom svijeta protiv restriktivnih i kaznenih mjera”, poručio je Kalin, dodavši kako pomoć Katara ima pozitivan utjecaj na tursko tržište. 

“Koraci koje smo poduzeli kako bi spriječili  napad na tursku liru donio je pozitivne rezultate”, a ministarstvo finansija i druge institucije će nastaviti “poduzimati mjere opreza i štititi našu ekonomiju”, dodao je glasnogovornik. 

Izvor iz njemačke vlade otkrio je kako bi Međunarodni monetarni fond (MMF) mogao pomoći Turskoj prebroditi valutnu krizu, no ministar finansija Berat Albayrak, Erdoganov zet, kaže kako se Ankara ne planira obratiti toj instituciji.

Glavni Erdoganov ekonomski savjetnik Cemil Ertem osnažio je tu poruku u četvrtak kad je poručio da Turska mora produbiti svoju ekonomsku saradnju s Evropskom unijom i drugim državama.

“Ne samo MMF, nego niti jedna mrvica MMF mentaliteta ne smije proći kroz naša vrata nakon ovih događaja. Ako se to dogodi suočit ćemo se sa stvarnim kolapsom i krizom”, napisao je Ertem u novinama Milliyet, opisavši “napad” na tursku ekonomiju kao “fantastičnu priliku” za sve ekonomije u razvoju.

Izvor: Agencije