Milijardu eura za završetak pruge Beograd – Budimpešta

Zorana Mihajlović: Ovo je najvažniji i najvrijedniji infrastrukturni projekat trenutno u Srbiji i regiji (Tanjug)
Zorana Mihajlović: Ovo je najvažniji i najvrijedniji infrastrukturni projekat trenutno u Srbiji i regiji (Tanjug)

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je u subotu u Sofiji s kineskim partnerima komercijalni ugovor za izgradnju treće dionice brze pruge Beograd – Budimpešta na teritoriji Srbije, od Novog Sada do Subotice, vrijedan 943 miliona eura.

“Izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta najvažniji je i najvredniji infrastrukturni projekat trenutno u Srbiji i regionu. Ovaj projekat važan je ne samo za Srbiju, nego i za povezivanje sa regionom i Evropskom unijom, kao i za povezivanje srednje Evrope sa lukom Pirej, u okviru kineske inicijative ‘Jedan pojas, jedan put'”, rekla je ona.

“Radovi su već započeti na 75 kilometara pruge od Beograda do Novog Sada, gde rade kineske i ruske kompanije. Od danas imamo i ugovor za preostali 108,1 kilometar, na kojem bi radovi mogli da počnu u 2019. godini.”

Ministrica naglašava kako će modernizacija pruge na željezničkom Koridoru 10 omogućiti povećanje teretnog saobraćaja na željeznici, odnosno da Srbija bude zaista tranzitna zemlja kada je riječ o željezničkom saobraćaju.

Intenzivni pregovori

Potpredsjednica Vlade Srbije ističe kako se o zaključenju ovog ugovora s kineskom stranom intenzivno pregovaralo skoro godinu dana i da su dogovoreni najpovoljniji uvjeti za Srbiju.

“Srbija se i na ovom samitu potvrdila kao najvažniji partner Kine kad je reč o infrastrukturnim projektima i verujem da će ovaj projekat biti primer za druge kineske projekte u regionu”, navodi Mihajlović.

Radove na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Novi Sad – Subotica izvodit će konzorcij kineskih kompanija China Railway International i China Communications Construction Company, koji izvodi radove i na dionici Beograd – Stara Pazova.

Izvor: Agencije


Povezane

U Beogradu su počeli radovi na modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta. Trajat će iduće tri godine. Vlakovi će povezivati glavne gradove Srbije i Mađarske brzinom od 120 kilometara na sat. Rekonstrukcija te pruge dogovorena je još 2014. godine na samitu Kine i 16 zemalja centralne i jugoistočne Evrope.   Đorđe Kostić izvještava.

Modernizacija pruge između Beograda i Budimpešte biće završena do sredine 2018. godine, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.Nakon rekonstrukcije pruge, koju će finansirati Kina sa gotovo milijardu eura, putovanje između ta dva grada biće kraće za pet sati.Prosječna brzina vozova sa sadašnjih 40 kilometara na sat povećat će se na 120. 

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO