Uvjerljivo izglasana nagodba vjerovnika Agrokora

U Košarkaškoj dvorani “Dražen Petrović” (Cibona) predstavnici vjerovnika Agrokora na ročištu sazvanom od Trgovačkog suda u Zagrebu, izglasali su 80-postotnom većinom glasova nagodbu sa Agrokorom.

Prilikom glasovanja u Košarkaškoj dvorani Dražen Petrović 80,2 posto predstavnika svih potraživanja podržalo je nagodbu, koju je predložio Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško.

Zbog prevelikog broja vjerovnika koji sudjeluju u procesu, sudsko ročište o nagodbi za Agrokor, kojeg predvodi sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Nevenka Siladi Rstić izmješteno je iz sudnice u Košarkašku dvoranu “Dražen Petrović”.

Okupilo se 248 vjerovnika

Naime, ukupno je 3.069 vjerovnika Agrokora koji imaju pravo glasa o nagodbi, a na okupljanju se registriralo njih 248, manje od desetine od ukupnog broja.

S obzirom da jedna registrirana osoba može zastupati veći broj vjerovnika, ukupno je na ročištu putem predstavnika bilo zastupljeno 2.978 vjerovnika.

Ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorena potraživanja s kojima su mogli glasati na ročištu, od čega 2.785 ima otvorenu potraživanja veća od 1.000 kuna (135 eura).

Pravo glasa imali predstavnici neosporenih potraživanja koja iznose ukupno blizu 25 milijardi kuna (3.37 milijardi eura), a naknadno pravo glasa su na ročištu dobili i predstavnici osporavanih potraživanja u iznosu od osam milijardi kuna (1,08 milijardi eura).

Ukupan iznos utvrđenih tražbina na dan 29. lipnja 2018. je 42,64 milijarde kuna (5,9 milijardi eura), prenijela je ranije Hina. 

Nezadovoljni predstavnici vjerovnika imaju pravo uložiti žalbu.

Glasanje putem mobilne aplikacije

Za izglasavanje nagodbe, koje je održano putem mobilne aplikacije razvijene posebno za ovu svrhu od strane samog Agrokora, bilo je potrebno dobiti više od dvije trećine glasova vjerovnika.

Prema prijedlogu nagodbe, ruske državne banke Sberbank i VTB u novom Agrokoru bi imale 46,7 posto vlasničkog udjela, američki fondovi dobit će 25 posto, domaće banke 15,3 posto, ostale strane financijske institucije 7,7 posto, 4,7 posto udjela u vlasništvu dobivaju dobavljači, dok preostalih 0,7 posto vlasništva ide ostalim vjerovnicima, prenijela je ranije Fena.

Proces implementacije nagodbe koja će omogućiti normalno poslovanje poduzeća koncerna Agrokor trajat će, očekuje se, između tri i četiri mjeseca.

Izvanredna uprava ostaje na čelu Agrokora dok se nagodba u potpunosti ne realizira.

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatiji kao ‘lex Agrokor’ donesen je 6. travnja prošle godine.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković komentirao je uvjerljivo izglasavanje nagodbe poručivši kako je ovime učinjena usluga i državama u susjedstvu.

Hrvatski premijer je ocijenio kako je to poruka međunarodnim partnerima da se Hrvatska uspješno snašla u ovakvom kontekstu.

Plenković: Usluga susjednim državama

Postizanje nagodbe ocijenio je izuzetno ohrabrujućim, kao i činjenicu da je Ustavni sud Zakon o izvanrednoj upravi, tzv. lex Agrokor, ocijenio u skladu s hrvatskim ustavom, a dodao je kako je ovaj zakon uvršten i u europsku pravnu stečevinu što implicira priznavanje svih posljedica koje bi ovaj zakon u budućnosti mogao imati u državama članicama Europske unije.

“Moram objektivno reći da smo učinili veliku uslugu i državama u našem susjedstvu jer su mnoge Agrokorove kompanije prisutne i na njihovom tržištu“, poručio je Plenković.

Plenković je na novinarski upit potvrdio kako je zahvalan dijelom i smijenjenoj ministrici gospodarstva Martini Dalić koja je cijeli proces supokrenula ostavku dala zbog upletenosti osoba koje su pisale zakon u njegovu kasniju provedbu na kojoj su zaradili višemilijunske iznose.

“Nova vlasnička struktura će, siguran sam, napraviti novu korporativnu strukturu upravljanja Agrokorom. Nama je bitno da svi novi suvlasnici pokažu vjeru u samu kopmpaniju, u njezinu sposobnost da generira dobit, u njenu važnost za hrvatsku ekonomija i da od kompanije korist imaju i njezini vlasnici i cijelo hrvatsko gospodarstvo“, rekao je Plenković.

Izvor: Agencije