HTC otpušta četvrtinu radnika

HTC je prošle godine prodao Googleu tim od 2.000 zaposlenih (EPA)

Proizvođač pametnih telefona, kompanija HTC, planira smanjiti broj zaposlenih na globalnom nivou za oko četvrtinu gašenjem 1.500 radnih mjesta u proizvodnom pogonu u Tajvanu, kako bi poboljšala upravljanje resursima pošto se nastavlja boriti s padom prodaje.

Ova tajvanska tehnološka kompanija je prije desetak godina imala 10-procentni udio na globalnom tržištu pametnih telefona, nakon čega je počela bilježiti snažan pad tržišnog udjela uslijed sve jače konkurencije u liku Applea, Samsunga i kineskih rivala, prenosi Reuters.

HTC je, zaključno sa junom 2018. godine, brojao ukupno 6.450 zaposlenih, pokazuju podaci kompanije, koja je u saopćenju precizirala da će najavljena otpuštanja biti završena do kraja septembra i da je to “nužan korak”.

Financial Times izvještava da su nakon objave ove vijesti akcije HTC-a pale na jutrošnjem trgovanju na berzi u Taipeiu za čak 6,2 posto, na najniži nivo od 2015. godine.

Prodaja Googleu

HTC je prošle godine prodao Googleu tim od 2.000 zaposlenih u sektoru proizvodnje pametnih telefona za 1,1 milijardu dolara, zajedno s dijelom svoje intelektualne svojine, što je među analitičarima ocjenjeno kao potez kojim je praktično “napustio ring” u ozbiljnoj konkurentskoj bici s Appleom i Samsungom.

Kompanija je od tada preusmjerila fokus na hardver djelatnost u oblasti virtuelne realnosti.

Izvor: Agencije