Washington najavio nove carine Kini

Nove carine Kini su po naredbi predsjednika SAD-a Donalda Trumpa (EPA)

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer najavio je da administracija ove zemlje ima nameru da uvede dodatne carine od 10 odsto na 200 milijardi dolara vredan kineski uvoz.

Zvaničnici administracije rekli su da će dvomesečni proces omogućiti javnosti da komentariše predložene carine pre nego što se popis finalizuje tako da one neće stupiti na snagu prije septembra.

Administracija američkog predsednika Donalda Trumpa jača tako pritisak u trgovinskom ratu sa Kinom, u kojem su prošle nedelje uvedene carine na 34 milijarde dolara vredan kineski uvoz.

Protumjere Pekinga

Peking je na to odgovorio recipročnim merama.

“Kao odgovor na kineske protivmere i s obzirom da Kina ne menja svoje prakse, predsednik [Trump] je naredio trgovinskom predstavniku da krene u proces čiji je cilj nametanje carina od 10 odsto na dodatni uvoz vredan 200 milijardi dolara”, pojasnio je Robert Lighthizer.

Zabrinutost zbog povećanja carina u trgovini između SAD-a i Kine ranije su izrazile i Evropska unija i Rusija, koje su, takođe, pogođene američkim carinama na čelik i aluminijum.

Izvor: Agencije