Kanada odgovorila na američke sankcije istom mjerom

Nove carine na američke proizvode uključujući čelik i aluminij, vrijedne 12,8 milijarda američkih dolara, stupit će na snagu u nedjelju (AP)
Nove carine na američke proizvode uključujući čelik i aluminij, vrijedne 12,8 milijarda američkih dolara, stupit će na snagu u nedjelju (AP)

Nakon što je čekala više od mjesec dana, uzaludno se nadajući da će Bijela kuća popustiti u pogledu carina na kanadski čelik i aluminiji, zvanična Ottawa je u petak, „tužna, ali ne i ljuta“, odgovorila vlastitim carinama na cijeli niz američkih proizvoda, prenose agencije.

“Kanada nema izbora nego odgovoriti na odmjereni, recipročni, dolar-za dolar način“, rekla je kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland u čeličani u Hamiltonu.

Nove carine na američke proizvode uključujući čelik i aluminij, vrijedne 16,6 milijarda kanadskih dolara (12,8 milijarda američkih dolara), stupit će na snagu u nedjelju, kada Kanada slavi 151. rođendan, kazala je ona.

“Kanada je bila odmjerena i suzdržana u svojem odgovoru“, istakla je ministrica, ističući kako su američke carine ilegalne po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i NAFTA-e.

“Nećemo eskalirati i nećemo popustiti.“

Maksimalna politička šteta

Pored navedenih metala, popis proizvoda na udaru kanadskih carina uključuje javorov sirup, burbon viski, soja sos, kućanske aparate i kosilice.

“Kad god je to bilo moguće, nastojali smo na popis uključiti proizvode koji mogu lako biti nabavljeni od kanadskih ili neameričkih dobavljača“, rekla je Freeland.

Popisom se također želi nanijeti maksimalna politička šteta administraciji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ciljajući industrije u ključnim državama koje su bile presudne za njegov dolazak na vlast, rekao je Karli Littler, potpredsjednik za javne poslove Maloprodajnog kanadskog vijeća.

Trumpova administracija s druge strane već prijeti Kanadi novim sankcijama njenoj automobilskoj industriji.

Izvor: Agencije


Povezane

Oscarom nagrađeni glumac kazao kako su opaske lidera SAD-a o Kanadi ‘sramotne’ te se izvinio premijeru te države.

12 Jun 2018

Ne smiruju se tenzije nakon samita grupe G7. Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će Evropska unija odgovoriti recipročnim mjerama na cariniske tarife na uvoz čelika i aluminija. Također, izrazila je razočaranje nakon što se predsjednik Trump povukao iz usaglašene zajedničke izjave koju je potpisao na samitu. Savjetnik u Bijeloj kući optužio je kanadskog […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO