Trump opet prijeti evropskim proizvođačima automobila

Trump je i ranije komentirao kako je previše Mercedesa i drugih evropskih automobila na američkim cestama (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump izjavio je danas kako njegova administracija završava studiju o povećanju uvoznih tarifa na automobile iz Evropske unije i kako će na tom planu uskoro biti poduzete akcije.

„Završavamo našu studiju o tarifama na automobile iz Evropske unije, imajući u vidu činjenicu kako su dugo iskorištavali SAD u smislu trgovinskih barijera i tarifa“, napisao je američki lider na Twitteru.

„Na kraju će se sve uravnotežiti – i za to neće morati proći dugo vremena!“

Novi evropski porezi

Predsjednik SAD-a je u petak zaprijetio uvođenjem 20-procentnih tarifa na uvoz svih automobila proizvedenih u Evropskoj uniji, samo mjesec dana nakon što je njegova administracija otvorila istragu o efektima uvoza automobila po nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država.

„Ako uskoro ne budu ukinute carine koje su dugo na snazi za Sjedinjene Američke Države, njene kompanije i radnike, odredit ćemo poreze od 20 posto na sve automobile koji će biti uvezeni u SAD“, napisao je tada na društvenoj mreži Twitter američki predsjednik i dodao: „Proizvedite ih ovdje“.

Visoki zvaničnik Evropske komisije je u subotu izjavio kako će evropski blok odgovoriti na svaku mjeru SAD-a koja se tiče povećanja tarifa na automobile iz EU-a.

Novi porezi koje je odredio Brisel, koji su službeno na snazi od petka, odgovor su Evropljana na poreze od 25 posto na čelik i 10 posto na aluminij koje su Sjedinjene Američke Države uvele većini zemalja svijeta, među kojima su i njihovi saveznici.

Izvor: Agencije