OPEC: Povećati prizvodnju nafte za milion barela dnevno

Iran, čije kapacitete proizvodnje i izvoza ograničavaju američke sankcije, suprostavlja se povećanju proizvodnje (EPA)

Organizacija zemalja izvoznica nafte jednoglasno je dogovorila povećanje proizvodnje nafte za milijun barela dnevno, objavio je saudijski ministar energije Khalid al-Falih.

“Dogovorili smo povećanje od milijun barela dnevno, kao što je bilo predloženo. Mislim da će to zadovoljiti potrebe za naftom u drugom dijelu godine”, dodao je on.

No, milijun barela dnevno nije spomenuto u tekstu koji je na sastanku u Beču potpisala Organizacija.

O tome bi se, kako javlja AFP, u subotu trebalo naknadno razgovarati.

OPEC i partneri su krajem 2016. godine odredili smanjenje proizvodnje, što je pridonijelo uzletu cijena, koje su bile najniže prije dvije godine.

Sporazum iz 2016. godine ostavlja manevarskog prostora, istaknula je Saudijska Arabija, prvi svjetski izvoznik.

Protivljenje Irana

“Sve zemlje ne poduzimaju jednake napore za smanjenje proizvodnje. Neki padovi proizvodnje su rezultat nedostatnih ulaganja”, priznao je Souhail al-Mazrouei, ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata, čiji zemlja trenutačno predsjeda OPEC-om.

Proizvođači nafte koji imaju sredstava za povećanje proizvodnje trebali bi ubrzati crpljenje nafte kako bi kompenzirali moguće deficite drugih zemalja, navodi AFP.

Iran, čije kapacitete proizvodnje i izvoza ograničavaju američke sankcije, suprostavlja se povećanju za milijun barela dnevno, jer ne želi gubitke prihoda u odnosu na svog saudijskog suparnika.

Neki analitičari nazočni na konferenciji OPEC-a su bili iznenađeni što nije bilo podataka o povećanju proizvodnje u finalnom priopćenju.

Cijene nafte su porasle u vrijeme odluke za 2,84 posto na 75,13 dolara za europski Brent i za 3,23 posto na 67,66 dolara za američki WTI.

Izvor: Agencije