Turska uzvraća udarac: Tarife na američku robu

Od sutra će i 28-člana Evropska unija početi primjenjivati tarife na niz uvoznih proizvoda iz SAD-a - od motora Harley Davidson do brusnica (EPA)

Turska uvodi tarife na dvadesetak američkih proizvoda, od automobila do krema za sunčanje, kako bi uzvratila udarac Washingtonu zbog uvoznih carina na čelik i aluminij, prenose agencije.

Prema dokumentaciji dostavljenoj Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), Ankara će razrezati tarife u iznosu od 267 miliona dolara na proizvode vrijedne 1,8 milijardi dolara koje SAD izvozi u Tursku, izvještava agencija AP.

Tarife, koje danas stupaju na snagu, čin su odmazde zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o carinjenju stranog čelika i aluminij. Washington tvrdi kako uvoz metala predstavlja prijetnju po američku nacionalnu sigurnost.

Trumpov potez je razbjesnio tradicionalne američke saveznike kao što su Evropska unija, Kanada i Turska.

Evropske tarife od sutra

Od sutra će i 28-člana Evropska unija početi primjenjivati tarife na niz uvoznih proizvoda iz SAD-a – od motora Harley Davidson do brusnica.

„Ne možemo i nećemo dozvoliti da Turska neopravdano snosi krivicu zbog ekonomskih problema Amerike“, rekao je turski ministar ekonomije Nihat Zeybekci.

Američke carine iznose 267 miliona dolara na 1,1 milijardu dolara isporuka čelika i aluminija iz Turske u SAD.

Turska je 32. najveći trgovinski partner SAD-a, prema podacima Kancelarije američkog trgovinskog predstavnika.

Izvor: Agencije