Porsche kupio 10-postotni udjel u Rimac Automobilima

Rimac Automobili, Concept CS
Cilj partnerstva je, kako se navodi, suradnja na području razvoja električnih vozila te podrška Rimac Automobilima i Greyp Bikes (EPA)

Njemačka tvrtka Porsche AG kupila je manjinski udio u tehnološkoj tvrtki za razvoj i proizvodnju ključnih komponenti i sustava električnog pogona te razvoj i proizvodnju električnih automobila visokih performansi Rimac Automobili i sestrinskoj tvrtki Greyp Bikes, a osnivač Mate Rimac i dalje ostaje većinski vlasnik navedenih tvrtki, objavile su u srijedu te kompanije.

Cilj je ovog partnerstva, kako je navedeno u priopćenju na internet stranicama tvrtke Rimac Automobili, suradnja na području razvoja električnih vozila te pružanje podrške Rimac Automobilima i Greyp Bikes prema ostvarivanju cilja, a to je, kako je navedeno, postati vodeći dobavljač tehnoloških rješenja za tržište za električnih automobila visokih performansi te proizvođač najuzbudljivijih sportskih električnih automobila.

“U manje od jednog desetljeća sakupili smo značajno znanje u području razvoja automobilskih pogona visokih performansi te baterijskih tehnologija, inovativnih infotainmenta i telemetrijskih sustava, kao i drugih ključnih automobilskih sustava. Naši automobili predstavljaju vrhunac tehnologije i iznova određuju samu definiciju super-sportskog automobila”, stoji u priopćenju.

Porsche: ‘Obećavajući pristup’

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor tvrtke kaže da je stvaranje ozbiljnog dobavljača u automobilskoj industriji i proizvođača sportskih automobila izazov za cijeli život te da imaju još dug put pred sobom. 

“Ulazak u razvojnu suradnju sa Porsche AG je važan korak za naš strateški plan kako bismo postali značajan dobavljač velikim proizvođačima automobila. Drago nam je što smo uspjeli pridobiti veliko povjerenje naših investitora, partnera i klijenata te se radujemo što ćemo moći i dalje raditi na uzbudljivim projektima za razne klijente iz cijele automobilske industrije”, navodi Rimac.

“Razvojem potpuno električnih super-sportskih automobila Concept_One i C_Two te brojnih drugih ključnih sustava koristeći najsuvremeniju tehnologiju za razne druge proizvođače u automobilskoj industriji, Rimac je svojim impresivnim znanjem potvrdio svoju poziciju u svijetu elektromobilnosti”, naveo je Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za financije i IT u Porsche-u.

Dodao je kako smatraju da su ideje i pristup Rimac Automobila obećavajući, zbog čega se, kako kaže, nadaju da će ovo partnerstvo u razvoju biti odličan uvod za blisku suradnju.

Vizija razvoja tvrtke Rimac Automobili započela je kao projekt u garaži 2009. godine, koji je izrastao u tvrtku s više od 400 zaposlenika u okolici Zagreba.

Rimac Automobili: ‘Vjetar u leđa’

Istovremeno se razvijala i tvrtka Greyp Bikes, koja nudi napredne električne bicikle.

Ulaganje tvrtke Posche AG, uz ulaganje tvrtke Camel Group u rujnu 2017. godine, zaključuje drugu rundu investicija za tvrtke Rimac Automobili i Greyp Bikes, stoji u priopćenju. 

“Novo partnerstvo će dati dodatni vjetar u leđa budućim poslovnim pothvatima tvrtki Rimac i Greyp, kao i potporu za njihovo širenje na globalnoj razini. S lipnjem 2018. godine, osnivač i izvršni direktor Mate Rimac i dalje ostaje većinski vlasnik navedenih tvrtki”, navodi se na kraju priopćenja.

Izvor: Agencije