Njemačkoj će do 2030. nedostajati pet miliona radnika

U prvom kvartalu, prema informacijama Saveznog ureda za rad, bilo je nepopunjeno 1,2 miliona radnih mjesta (EPA)

Njemačkoj bi do kraja sljedećeg desetljeća moglo nedostajati 4,9 miliona radnika, a taj nedostatak mogao bi koštati njemačku privredu 525 milijardi eura, proizlazi iz studije savjetničke kompanije Korn/Ferry, kako prenose njemački mediji u ponedjeljak.

“Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi pretrpjeti kompanije u uslužnom sektoru, uključujući i finansijski, kojima bi do 2030. godine moglo nedostajati 1,2 miliona radnika”, proizlazi iz studije “Nedostatak talenata” savjetničke kompanije Korn/Ferry, a koju citiraju njemački mediji.

Isto će tako biti pogođena mašinska industrija, glavna njemačka izvozna grana.

Dalje se navodi da će od evropskih država biti najjače pogođena nedostatkom radne snage.

Apeli saveznoj Vladi

Najveći manjak radnika osjeti se već sada u inženjerskim sektorima, odnosno kod apsolvenata prirodnjačkih smjerova na univerzitetima.

Zanimljivo je da će se do kraja sljedećeg desetljeća povećati i potražnja za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom, a ne samo za visokospecijalizovanom radnom snagom.

Predstavnici njemačkog srednjeg preduzetništva, koje zapošljava najveći broj radnika u državi, apelovali su na saveznu Vladu da protivmjerama utječe na smanjenje problematike nedostatka radne snage, i to smanjenjem birokratije i promjenama njemačkog obrazovnog sistema.

U prvom kvartalu ove godine u Njemačkoj je, prema informacijama Saveznog ureda za rad u Nuernbergu, bilo nepopunjeno 1,2 miliona radnih mjesta, pri čemu je uglavnom riječ o nedostatku kvalifikovane i visokokvalifikovane radne snage.

Izvor: Agencije