Kineski mediji optimistični nakon trgovinskih pregovora Pekinga i Washingtona

Duga lista zahtjeva predstavljena je Pekingu prije početka razgovora (EPA)
Duga lista zahtjeva predstavljena je Pekingu prije početka razgovora (EPA)

Kineski državni mediji optimistični su nakon trgovinskih razgovora između kineskih i američkih zvaničnika koji su se održali nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će uvesti carine na kineske proizvode u vrijednosti od oko 150 milijardi dolara zbog optužbi o krađi intelektualnog vlasništva, javlja Hina. 

China Daily piše o “pozitivnom razvoju događaja” u dva dana pregovora – sporazumu kojim je stvoren mehanizam za zadržavanje dijaloga otvorenim usprkos “velikim razlikama”. 

List navodi kako je najveće postignuće “konstruktivni dogovor između Pekinga i Washingtona da i dalje razgovaraju o spornim trgovinskim pitanjima umjesto da nastavljaju s nametanjem carina, što je dvije države praktički dovela na rub trgovinskog rata”. 

Duga lista zahtjeva

People’s Daily piše kako su razgovori “stvorili čvrste temelje za buduće razgovore o trgovinskoj i gospodarskoj suradnji, s ciljem postizanja dobrobiti (za obe države) i win-win rezultata”. 

Kineska državna novinska agencija Xinhua pregovore je opisala “konstruktivnim, iskrenim i učinkovitim”, no dodala je i da su neslaganja i dalje “relativno velika”. 

Izvori upoznati s razgovorima rekli su u petak da je Trumpova vlada zauzela čvrst stav, tražeći rez od 200 milijarda dolara u kineskom suficitu u trgovini sa Sjedinjenim Državama, znatno niže carine i naprednije subvencije za tehnologiju. 

Duga lista zahtjeva predstavljena je Pekingu prije početka razgovora u četvrtak i petak kako bi se pokušao izbjeći štetni trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije. 

Trumpove prijetnje

U saopštenju Bijele kuće od petka stoji da je američka delegacija koju je predvodio ministar finansija Steven Mnuchin “održalo iskrene razgovore s kineskim zvaničnicima o uspostavljanju ravnoteže u američko-kineskim bilateralnim ekonomskim odnosima, poboljšanju kineske zaštite intelektualnog vlasništva i identificiranju onih politika koji nepravedno nameću prijenos tehnologija”. 

To saopštenje nije dalo naznaka da će Trump odustati od svoje prijetnje o uvođenju carina. 

Delegacija se vraća u Washington kako bi izvijestila Trumpa o pregovorima i “zatražila njegovu odluku o daljnjim koracima”, objavila je Bijela kuća.

Trump je rekao da će se sastati sa delegacijom u subotu. 

Izvor: Agencije


Povezane

Nimalo jednostavan period za kompanije koje ovise o trgovinskim odnosima Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Te su države jedna drugoj uvele razne tarife na uvoz širokog spektra proizvoda, u čemu su neki vidjeli opasnost od izbijanja trgovinskog rata.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO