Crna Gora se zadužila kod Svjetske banke za 250 miliona eura

Rok otplate kredita je 12 godina, a 'grace' period četiri godine (Ministarstvo finansija Crne Gore)
Rok otplate kredita je 12 godina, a 'grace' period četiri godine (Ministarstvo finansija Crne Gore)

Ministar financija Crne Gore Darko Radunović i direktor Svjetske banke za tu državu Emanuel Salinas potpisali su Ugovor o financijskom aranžmanu u iznosu od 250 milijuna eura, javlja Anadolija.

Iz Ministarstva financija je priopćeno kako je aranžman podržan jamstvom Svjetske banke zasnovanim na javnim politikama i podrazumijeva povoljne uvjete kreditiranja.

Rok otplate je 12 godina, poček četiri godine, dok je kamatna stopa šestomjesečni Euribor plus margina od 2,95 posto.

Ministar Radunović je istaknuo da “potpisivanje ugovora predstavlja potvrdu kredibilnosti mjera fiskalne politike Vlade Crne Gore usmjerenih na jačanje makroekonomske stabilnosti i unapređenje životnog standarda građana”.

“Vlada će i u narednom periodu nastojati da kroz nastavak započetih reformi ažurno ispunjava kriterijume za obezbjeđivanje i drugog paketa podrške Svjetske banke čime bi se centralni budžet dodatno osnažio”, kazao je Radunović.

Podrška otvaranju radnih mjesta

“Pozdravljamo predanost Vlade i aktivnosti koje poduzimate kako biste vratili Crnu Goru na održivi makrofiskalni put. Čvrsto vjerujemo da je to preduvjet za dalji razvoj ekonomije i oslobađanje potencijala privatnog sektora za stvaranje većeg broja i kvalitenijih radnih mjesta”, rekao je Salinas.

Prema priopćenju Ministarstva finansija, Salinas je poručio da su “rast i otvaranje novih radnih mjesta najvažniji prioriteti za dalji napredak Crne Gore”.

Još je rekao da se “održivi i inkluzivni rast mogu ostvariti samo u održivom ekonomskom okruženju i dobro funkcioniranom financijskom sektoru”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO