Audi pod istragom: Softver za lažnu sliku emisije plinova?

Njemačko ministarstvo sumnja da se softver ugradio u gotovo 60.000 vozila (EPA)

Njemački zvaničnici istražuju Audi, koji je u vlasništvu Volkswagen grupe, jer se sumnja da je Audi instalirao softver za emisiju plinova u šestocilindričnim dizel motorima u svojim luksuznim A6 i A7 sportskim automobilima, prenose njemački mediji.

Kako je saopćilo njemačko Ministarstvo saobraćaja, započeta je “formalna istraga”.

Riječ je o gotovo 60.000 vozila, naveli su iz ministarstva, ali ovaj put spornih automobila nema u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Tanjug.

Volkswagen je 2015. godine priznao da je instalirao u čak 11 miliona dizel vozila širom svijeta softver koji može da prikaže manju emisiju izduvnih plinova, a najnoviji slučaj s Audijem bio bi nastavak te sage.

Nedavno su federalni istražitelji Detroita objavili optužbe protiv bivšeg glavnog direktora Volkswagena Martina Winterkorna kojeg terete za zavjeru u vezi varanja regulatora kada su u pitanju emisije štetnih plinova dizel automobila.

Zavjera u VW-u

Winterkorna se optužuje za zavjeru za varanje Sjedinjenih Američkih Država, lažnu komunikaciju i kršenje Zakona o čistom zraku između najmanje maja 2006. do novembra 2015, upotrebom nelegalnog softwarea koji je Volkswagenovim dizelskim automobilima omogućavao da oslobađaju veću količinu štetnih plinova bez da se to otkrije.

Volkswagen je ranije tvrdio da su samo niži nivoi u kompaniji znali za ovu prevaru, no ova optužnica tvrdi kako je Winterkorn znao za to već u maju 2014, a da se u julu 2015. dogovorio s ostatkom vodstva kompanije da će nastaviti varati i “obmanjivati američke regulatore”, tvrde tužitelji.

Sveukupno je optuženo devetero ljudi, a dvoje je priznalo krivicu. Jedan italijanski građanin, bivši menadžer u Audiju, u Njemačkoj je i čeka izručenje.

Šestero bivših direktora Volkswagena koji su optuženi nalaze se u Njemačkoj i izbjegavaju američke istražitelje jer Njemačka obično ne izručuje svoje građane.

Izvor: Agencije