Trump za dodatne carine na kineski uvoz od 100 milijardi dolara

Donald Trump: Umjesto da korigira svoje ponašanje, Kina je odlučila naškoditi našim poljoprivrednicima i proizvođačima (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je naredio trgovinskim zvaničnicima da razmotre uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrijednosti 100 milijardi dolara, dolijevajući novo ulje na vatru rasplamsalog trgovinskog sukoba između dvije najveće ekonomije svijeta.

Razmatraju se dodatne carine “s obzirom na nepravedan odgovor Kine” na američke trgovinske mjere koje uključuju carine na kinesku robu u vrijednosti 50 milijardi dolara, kazao je Trump u saopćenju.

Dodao je kako je američki trgovinski predstavnik ocijenio kako je Kina “opetovano poduzimala korake kojima se nastojala domoći američkog intelektualnog vlasništva”.

Carinama na carine

“Umjesto da korigira svoje ponašanje, Kina je odlučila naškoditi našim poljoprivrednicima i proizvođačima”, naglasio je američki predsjednik.

Američke carine trebale bi prisiliti Peking da promijeni politiku čiji je cilj prijenos američkog intelektualnog vlasništva na kineske kompanije.

Odobrene su u sklopu istrage kojom je utvrđeno kako Kina sistematski nastoji prisvojiti američko intelektualno vlasništvo kroz zahtjeve o osnivanju zajedničkih kompanija, često praćene uvjetom o prijenosu tehnologije.

Kina odbacuje takve tvrdnje.

Trumpov kabinet ove sedmice je predložio uvođenje 25-postotnih carina na uvoz 1.300 kineskih industrijskih i drugih proizvoda, a Kina je uzvratila popisom sličnih carina na uvoz široke lepeze američkih proizvoda, uključujući soju, avione, automobile, govedinu i hemikalije.

Uznemirenje na berzama

Zastupnici republikanaca iz američkih saveznih država na zapadnom dijelu države i na Srednjem Zapadu strahuju kako će kineske carine teško pogoditi izvoznike poljoprivrednih proizvoda.

Saopćenje američkog predsjednika o dodatnim carinama izazvalo je pad indeksnih terminskih ugovora na američkim tržištima dionica.

Finansijska tržišta snažno su oscilirala proteklih dana zbog straha od eskalacije trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga.

Izvor: Agencije