Kina najavljuje borbu po svaku cijenu protiv Trumpovih carina

Peking je povećao carine na neke američke proizvode, kao odgovor na mjere Donalda Trumpa (EPA)

Kina je obećala da će se boriti protiv “jednostranog američkog protekcionizma po bilo koju cenu”, nakon što je američki predsednik Donald Trump naredio zvaničnicima da razmotre nametanje dodatnih 100 milijardi dolara carine na kineske proizvode.

“Kina ima jasan stav o kinesko-američkoj trgovini. Trgovinski rat ne želimo, ali takvog rata se ne bojimo”, rekao je portparol Ministarstva trgovine za novinsku agenciju Xinhua.

Ministarstvo je, također, obećalo preduzeti “opsežne protivmere”, prenosi Xinhua, ne navodeći detalje.

Komentari odražavaju ljutitu retoriku u državi i glasilima koje podržava Komunistička partija poslednjih nedelja tokom kojih se pogoršala napeta situacija o mogućem trgovinskom ratu.

Trump: Kina šteti našim farmerima

Trump je u izjavi u četvrtak rekao da je naredio meru “u svetlu kineske nepoštene osvete” na američke carine od 25 odsto na kineske proizvode vredne 50 milijardi dolara koje je najavio ranije ove nedelje.

“Umjesto da prekine sa svojim neprimerenim ponašanjem, Kina je izabrala da našteti našim farmerima i fabrikama”, rekao je Trump.

“Dao sam uputstvo USTR-u [američki trgovački predstavnik) da razmotri hoće li dodatne carine u vrednosti 100 milijardi dolara biti u skladu s Članm 301 te, ako hoće, da odabere proizvode kojima bi se nametnule takve carine.”

Također je kazao da je naredio Ministarstvu poljoprivrede da “sprovede plan kako bi zaštitilo naše farmere i poljoprivredne interese”.

Trumpove carine kritikovali su američki poslovni ljudi, ali i članovi njegove Republikanske stranke.

Izvor: Agencije


Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada