Slovenija pred turističku sezonu traži 5.000 radnika

Očekuje se da će i ove godine Slovenija zabilježiti rast broja noćenja i prihoda (AP)
Očekuje se da će i ove godine Slovenija zabilježiti rast broja noćenja i prihoda (AP)

Slovenski turistički radnici očekuju i ove godine nastavak rasta turističkih dolazaka i noćenja, ali se bore s manjkom zaposlenih, jer im nedostaje 5.000 ljudi, koje namjeravaju dobiti iz bližeg okruženja, navode slovenski mediji.

“Turista je dovoljno, ali turističkoj industriji pred ljetnu sezonu nedostaje oko 5.000 zaposlenika, koje će vjerovatno nadomjestiti angažiranjem sezonskih radnika iz Srbije i Bosne i Hercegovine”, navodi ljubljansko Delo.

Zapošljavanje stranih kuhara, konobara i sličnih struka u slovenskom turizmu će biti potrebno i idućih godina, jer je domaći kadar preopterećen, a njihov se sindikat već godinama žali na niske plate i visoke poreze za prekovremeni rad, piše list.

Četiri godine rasta

Nakon četiri godine uzastopnog turističkog rasta, Slovenija je lani imala 4,7 miliona turističkih dolazaka i 11,9 miliona noćenja.

Očekuje se da će i ove godine zabilježiti rast broja noćenja i prihoda, ali je problem manjaka zaposlenih hronično prisutan.

“Iako su početkom godine plate zaposlenih u turizmu nešto povećane, nedostatak zaposlenih osjetio se već sada za uskrsne praznike, pa nas je strah kako će biti u glavnoj turističkoj sezoni, kazala je Karmen Leban iz Sindikata zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO