Njemačkoj nedostaje gotovo 1,2 miliona radnika

Njemačka građevinska poduzeća trenutno traže oko 100.000 radnika različitih profila (EPA)

Broj nepopunjenih radnih mjesta u Njemačkoj dosegao je rekordnu vrijednost s gotovo 1,2 miliona u posljednjem kvartalu prošle godine, saopćio je u utorak Institut za istraživanje tržište rada (IAB) u Nuernbergu.

“Krajem prošle godine u Njemačkoj je 1.183.000 radnih mjesta bilo nepopunjeno, što je za 128.000 više nego u istom razdoblju godinu ranije i 83.000 više nego u prethodnom kvartalu”, saopćio je IAB stručnjak Alexander Kubis, prenose agencije.

Kako dalje navode iz IAB-a, koji djeluje u saradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje, najveća potražnja za radnicima vlada u prerađivačkom i građevinskom sektoru.

Njemačka građevinska preduzeća trenutno traže približno 100.000 radnika različitih profila.

Nestašica instruktora vožnje

No, manjak stručnjaka bilježi se u gotovo svim sektorima, naročito onima s tehničkim predznakom. Kako je nedavno objavio sedmični list Wirtschafts Woche, među najtraženija zanimanja spadaju mehatroničari, elektrotehničari, medicinski tehničari, programeri, inžinjeri svih profila, kao i klasični zanati, poput limara, vodoinstalatera.

Tradicionalno je jaka potražnja i za medicinskim osobljem, a u posljednje vrijeme vlada i velika nestašica instruktora vožnje, što je povezano s nestašicom vozača autobusa i kamiona.

Institut IAB četiri puta godišnje vrši ispitivanje o nepopunjenim radnim mjestima, pri čemu se u obzir uzimaju i ona radna mjesta koja preduzeća nisu prijavila saveznom uredu za zapošljavanje.

Izvor: Agencije