May zabrinuta Trumpovom prijetnjom trgovinskim ratom s EU-om

Čelik
Čelik, uz drvo, proizvode od drveta, mineralna goriva i željezo, dominira u bh. izvozu u Albaniju (EPA)

Britanska premijerka Theresa May prenijela je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu “duboku zabrinutost” zbog njegove prijetnje trgovinskim ratom s Europskom unijom.

Iz ureda britanske premijerke priopćeno je da je to bila jedna od tema tijekom njihovog telefonskog razgovora, prenosi Tanjug agenciju AP.

May je izrazila veliku zabrinutost zbog Trumpove najave o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija, napominjući da je multilateralna akcija jedini put za rješavanje problema.

May i Trump su također razgovarali o Siriji i humanitarnoj krizi u Istočnoj Ghouti.

Europska komisija objavila je u ponedjeljak da je Europska unija spremna brzo reagirati ako Sjedinjene Američke Države ograniče uvoz iz Europe, nakon što je Trump zaprijetio da će odgovoriti Uniji na njezinu, prema njegovoj ocjeni, “jako nepravednu” trgovinsku politiku.

Trump: EU jako nepravedna prema SAD-u

Trump je u razgovoru za britanske medije rekao da “ima puno problema s Ujedinjenim narodima, i to bi se moglo pretvoriti u nešto jako veliko sa stajališta trgovine”.

“Naši proizvodi ne mogu ući. Oni šalju svoje proizvode nama bez poreza, uz jako malo poreza. EU je jako, jako nepravedna prema SAD-u i mislim da će to biti na njihovu štetu”, rekao je Trump.

Glasnogovornik EK-a Margaritis Schinas je kazao je na konferenciji za novinare da trgovina između EU-a i SAD-a treba biti dobitak za obje strane.

“Ovdje se ne radi o pobjednicima i gubitnicima. Mi u EU vjerujemo da trgovina može i treba biti dobitak za obje strane”, rekao je on.

Trump je objavio i da će SAD uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminija, precizirajući da će tarifa na uvoz čelika biti 25 posto, dok će na aluminij biti 10 posto.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je u subotu da će američka ograničenja uvoza čelika i aluminija vjerojatno nanijeti štetu samoj američkoj ekonomiji.

“Restrikcije na uvoz, koje je najavio američki predsjednik Donald Trump, vjerojatno će nanijeti štetu ne samo izvan SAD-a, već i samoj ekonomiji SAD-a, uključujući njezin proizvodni i građevinski sektor, koji su glavni korisnici aluminija i čelika”, navodi se u priopćenju glasnogovornika MMF-a Gerryja Ricea.

Upozorenja zbog čelika i aluminija

I direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo izrazio je zabrinutost zbog plana američkog predsjednika da uvede carine na uvoz čelika i aluminija.

“Svjetska trgovinska organizacija je očigledno zabrinuta zbog najavljenih planova Sjedinjenih Američkih Država o uvođenju tarifa na čelik i aluminij. Mogućnost za eskalacijom situacije je realna, kao što smo vidjeli iz ranijih reakcija drugih država”, naveo je Azevedo u kratkom priopćenju.

Na Trumpovu najavu reagirala je i Kina, na koju otpada samo mali dio američkog uvoza čelika, no industrijska ekspanzija te zemlje izazvala je pad cijene čelika.

“Kina ne želi voditi trgovinski rat sa SAD-om, no sigurno neće mirno sjediti i promatrati kako se ugrožavaju kineski interesi”, rekao je Zhang Yesui, glasnogovornik Svekineskog narodnog kongresa, a ranije je bio kineski veleposlanik u SAD-u.

Izvor: Agencije