MMF: Trumpov protekcionizam će nanijeti štetu i ekonomiji SAD-a

Donald Trump
Trump je objavio da će tarifa na uvoz čelika biti 25 posto, dok će na aluminij biti 10 posto (EPA)

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je u subotu da će američka ograničenja uvoza čelika i aluminija vjerojatno nanijeti štetu samoj američkoj ekonomiji.

“Restrikcije na uvoz, koje je najavio američki predsjednik Donald Trump, vjerojatno će nanijeti štetu ne samo izvan SAD-a, već i samoj ekonomiji SAD-a, uključujući njezin proizvodni i građevinski sektor, koji su glavni korisnici aluminija i čelika”, navodi se u priopćenju glasnogovornika MMF-a Gerryja Ricea.

Rice navodi da je MMF zabrinut da će mjere SAD ‘de facto’ proširiti okolnosti u kojima zemlje koriste obrazloženja o nacionalnoj sigurnosti, kako bi opravdali široka ograničenja uvoza, prenosi Tanjug.

MMF je pozvao Washington i njegove trgovinske partnere da “konstruktivno zajedno rade” na smanjenju trgovinskih barijera i riješe trgovinske nesuglasice, bez pribjegavanja takvim hitnim mjerama.

Direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo izrazio je ranije zabrinutost zbog plana američkog predsjednika da uvede carine na uvoz čelika i aluminija, prenijele su agencije.

I WTO zabrinut

“Svjetska trgovinska organizacija je očigledno zabrinuta zbog najavljenih planova Sjedinjenih Američkih Država o uvođenju tarifa na čelik i aluminij. Mogućnost za eskalacijom situacije je realna, kao što smo vidjeli iz ranijih reakcija drugih država“, naveo je Azevedo u kratkom priopćenju u petak.

Kako je dodao, trgovinski rat nije ni u čijem interesu, zbog čega će WTO vrlo pomno pratiti situaciju.

Trump je objavio da će SAD uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminija, precizirajući da će tarifa na uvoz čelika biti 25 posto, dok će na aluminij biti 10 posto.

Mjere će biti na snazi duži vremenski period, a počet će se primjenjivati već idućeg tjedna.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO