MMF: Trumpov protekcionizam će nanijeti štetu i ekonomiji SAD-a

Trump je objavio da će tarifa na uvoz čelika biti 25 posto, dok će na aluminij biti 10 posto (EPA)
Trump je objavio da će tarifa na uvoz čelika biti 25 posto, dok će na aluminij biti 10 posto (EPA)

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je u subotu da će američka ograničenja uvoza čelika i aluminija vjerojatno nanijeti štetu samoj američkoj ekonomiji.

“Restrikcije na uvoz, koje je najavio američki predsjednik Donald Trump, vjerojatno će nanijeti štetu ne samo izvan SAD-a, već i samoj ekonomiji SAD-a, uključujući njezin proizvodni i građevinski sektor, koji su glavni korisnici aluminija i čelika”, navodi se u priopćenju glasnogovornika MMF-a Gerryja Ricea.

Rice navodi da je MMF zabrinut da će mjere SAD ‘de facto’ proširiti okolnosti u kojima zemlje koriste obrazloženja o nacionalnoj sigurnosti, kako bi opravdali široka ograničenja uvoza, prenosi Tanjug.

MMF je pozvao Washington i njegove trgovinske partnere da “konstruktivno zajedno rade” na smanjenju trgovinskih barijera i riješe trgovinske nesuglasice, bez pribjegavanja takvim hitnim mjerama.

Direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Roberto Azevedo izrazio je ranije zabrinutost zbog plana američkog predsjednika da uvede carine na uvoz čelika i aluminija, prenijele su agencije.

I WTO zabrinut

“Svjetska trgovinska organizacija je očigledno zabrinuta zbog najavljenih planova Sjedinjenih Američkih Država o uvođenju tarifa na čelik i aluminij. Mogućnost za eskalacijom situacije je realna, kao što smo vidjeli iz ranijih reakcija drugih država“, naveo je Azevedo u kratkom priopćenju u petak.

Kako je dodao, trgovinski rat nije ni u čijem interesu, zbog čega će WTO vrlo pomno pratiti situaciju.

Trump je objavio da će SAD uvesti visoke tarife na uvoz čelika i aluminija, precizirajući da će tarifa na uvoz čelika biti 25 posto, dok će na aluminij biti 10 posto.

Mjere će biti na snazi duži vremenski period, a počet će se primjenjivati već idućeg tjedna.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO