Kurz traži oštre kontramjere EU na planirane američke carine

Sebastian Kurz se izjasnio da se brodovima koji dolaze iz Afrike ne dozvoli usidrenje u Evropskoj uniji (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz zatražio je oštre kontramjere Evropske unije na planirane carine na uvoz čelika i aluminija koje je u četvrtak objavio američki predsjednik Donald Trump.

“Očekujem čvrst odgovor EU na mjere koje je objavio Trump”, naveo je Kurz u pisanoj izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA u petak.

Austrijski kancelar smatra Trumpovu objavu potpuno pogrešnim signalom, ukazujući da će kaznene tarife negativno utjecati na ekonomski rast oba partnera i mogle bi pokrenuti trgovinski rat. 

Evropa ima jaku ekonomiju i mora preuzeti snažnu i samouvjerenu ulogu, tvrdi Kurz, prenosi Xinhua.

Reakcije evropskih zemalja

Trump je u četvrtak rekao da će od iduće sedmice SAD uvesti carine na uvoz čelika od 25, a aluminija od 10 posto, kako bi se zaštitili američki proizvođači, iako su zvaničnici Bijele kuće kasnije rekli da se još neki detalji moraju razmotriti.

Evropska unija će “oštro i razmjerno reagirati u obrani svojih interesa”, kazao je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i dodao da će Komisija sljedećih dana predstaviti prijedlog protivmjera SAD-u, prema pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) radi uravnoteženja situacije.

Njemačka je “odbacila” Trumpovu odluku, dok je francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire upozorio je da bi u trgovinskom ratu “svi bili gubitnici”.

Moskva je objavila da “dijeli zabrinutost” “brojnih evropskih prijestolnica”.

Izvor: Agencije