Eurozoni treba fond ‘za crne dane’

Lagarde je rekla da se EU treba dobro pripremiti za sljedeću recesiju (EPA)
Lagarde je rekla da se EU treba dobro pripremiti za sljedeću recesiju (EPA)

Eurozona bi trebala osnovati fond “za crne dane” radi pomoći zemljama članicama u slučaju pada privrednih aktivnosti u budućnosti, rekla je u ponedjeljak izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, pišu britanski mediji.

U svom govoru u Berlinu Lagarde je izrazila zadovoljstvo “dugotrajnim i široko raspoređenim usponom” svjetske privrede. Upozorila je, ipak, na “druge, snažne nepovoljne trendove koji prijete”, izdvajajući “jačanje populizma i kratkoročni sirenski zov protekcionizma”.

Da bi se eurozona pripremila za sljedeću recesiju, njeze članice trebale bi razviti modernizovaniju uniju tržšta kapitala i poboljšati bankovnu uniju te krenuti u smjeru dublje fiskalne integracije, počevši od centralnog fiskalnog kapaciteta, poručila je čelnica MMF-a.

Takav fiskalni alat umirio bi ulagače, naglasila je Lagarde.

Njen prijedlog za osnivanje “fonda za crne dane” predviđa godišnje doprinose zemalja članica radi stvaranja rezervi u dobrim razdobljima koje bi se koristile u vremenima recesije. U ekstremnim slučajevima zemlje bi mogle posuđivati od fonda i vraćati kredite budućim doprinosima, pojasnila je.

Transferi iz fonda bili bi uvjetovani poštivanjem fiskalnih propisa EU-a.

Uplata u ‘crni fond’

Lagarde također preporučuje da članice plaćaju premiju u dobrim razdobljima na osnovi pomoći koja im je isplaćena u “crnim danima”. Cilj takvog mehanizma bilo bi izbjegavanje trajnih transfera. U osvrtu na temu unije tržišta kapitala Lagarde sugerira pojačanu regulativu i ažurirane aranžmane o nadzoru kojima bi se uredio potencijalni priliv finansijskih kompanija u Evropu nakon Brexita.

“Zbog Brexita će, između ostalog, mnoge kompanije za finansijske usluge vjerojatno u idućim mjesecima preseliti na kontinent”, rekla je Lagarde.

Također je izrazila zadovoljstvo naznakama napretka u procesu formiranja bankovne unije.

“Sporazum o rokovima uspostave zajedničkog programa osiguranja depozita i plan za smanjenje ranjivih mjesta u bankovnom sektoru predstavljali bi još značajniji korak u pravom smjeru”, dodala je.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO