Novi rast ekonomije eurozone

Euro, Europska unija, Eurozona
Nezaposlenost u Evropskoj uniji u augustu je porasla na 7,4 posto (EPA)

Pomno obavljeno istraživanje pokazalo je da je ekonomija 19-člane eurozone, koja je u 2017. zabilježila najviši rast u desetljeću, registrirala još jedan uspon u novoj godini.  

Financijska informativna kompanija IHS Markit priopćila je da je glavni pokazatelj poslovnih aktivnosti u sektorima proizvodnje roba i usluga dosegnuo 12-godišnji rekord u siječnju i tzv. kompozitni nabavni indeks porastao je na 58,1, najvišu razinu od lipnja 2006, sa 58 prethodnog mjeseca.

Svaki indeks iznad 50 ukazuje na ekonomski rast.

Tvrtka tvrdi da, ukoliko se takav trend ponovi u veljači i ožujku, eurozona bi mogla krenuti prema kvartalnom rastu od jedan posto, što je znatno iznad dugogodišnjeg prosjeka bloka.

Trend rasta je zabilježen širom proizvodnih sektora i zemalja članica i odražava se kroz povećanje broja radnih mjesta, prenosi Fena agenciju AP.

Pada nezaposlenost, raste povjerenje

Početkom siječnja objavljeno je kako službene brojke pokazuju da je stopa nezaposlenosti u eurozoni opala u studenom prošle godine na najnižu razinu u gotovo devet godina.

Statistički zavod Europske unije, Eurostat, priopćio je da je stopa nezaposlenosti pala na 8,7 posto u studenom sa 8,8 posto prethodnog mjeseca.

To je najniža stopa nezaposlenosti od siječnja 2009. godine, kada se eurozona oporavljala od duboke recesije nakon globalne financijske krize.

Europska komisija u isto je vrijeme objavila da je povjerenje u ekonomiju eurozone u prosincu poraslo na najveću razinu u više od 17 godina.

Indikator ekonomske klime u eurozoni porastao je na 116 poena u prosincu sa 114,8 poena u studenome, što je najbolji rezultat od listopada 2000. prema istraživanju Europske komisije, kako su prenijele agencije.

Izvor: Agencije