Hrvatske i srbijanske kompanije na forumu u Zagrebu

Radnici, Industrija
Sporazum je usvojen nakon dvije sedmice intenzivnih pregovora (Reuters)

Hrvatska gospodarska komora i Privredna komora Srbije održat će danas, u sjeni posjeta srbijanskog predsjednika Vučića Zagrebu, poslovni forum gospodarstvenika dviju država na kojem će sudjelovati najmanje 30 velikih hrvatskih i srbijanskih kompanija.

Ukupna robna razmjena između Srbije i Hrvatske u prošloj godini iznosila je milijardu eura i bilježi povećanje za 14,2 posto u odnosu na 2016. godinu, navela je Privredna komora Srbije.

Izvoz iz Srbije u Hrvatsku iznosio je 550,7 milijuna eura, što je za 17,6 posto više u odnosu na 2016. godinu, a uvoz iz Hrvatske povećan je za 10,4 posto u odnosu na godinu prije i iznosio je 476,3 milijuna eura, prenijela je agencija Tanjug.

Interes za još bolju saradnju

Srbija je prošle godine u Hrvatsku najviše izvozila katode od rafiniranog bakra, ploče i trupce od legura aluminija, motorni benzin (bez biodizela), jestivo ulje od suncokreta, a iz Hrvatske je najviše uvozila cement, laka ulja, dijelove za autosjedala, soju.

Srbijanski poslovni ljudi, prema analizama Privredne komore, zainteresirani su za povećanje izvoza i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, namještaja, industriji papira i proizvodnji mlječnih proizvoda. 

Sudionicima foruma, kako je najavljeno, obratit će se i predsjednici dviju država, Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić. 

Izvor: Agencije