Njemačka vlada smanjila prognozu ekonomskog rasta

Prošle godine BDP je porastao za 2,2%, što je najbolji rezultat u posljednjih šest godina (Arhiva)

Tim nezavisnih ekonomskih savjetnika njemačke vlade smanjio je prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda za ovu godinu, navodeći kao razlog, između ostalog, i teže uvjete u vanjskotrgovinskom okruženju.

Pet savjetnika predvidjelo je da će rast najveće evropske ekonomije u ovoj godini iznositi 1,6%, što je oštro smanjenje u odnosu na 2,3%, koliko su prognozirali u martu, prenosi agencija AP.

Za sljedeću godinu predvidjeli su rast za 1,5% umjesto prethodno procijenjenih 1,8%.

Rekordan rast prošle godine

U izvještaju su ukazali da je njemačka ekonomija u jednom od najdužih perioda uspona od Drugog svjetskog rata, ali da “nepovoljniji vanjskotrgovinski ambijent, povremeni proizvodni problemi i ‘uska grla’ kapaciteta usporavaju tempo rasta”.

Prošle godine BDP je porastao za 2,2%, što je najbolji rezultat u posljednjih šest godina.

Vlada je prošlog mjeseca predvidjela rast za 1,8% za 2018. godinu.

Izvor: Agencije


Povezane

Solidan ekonomski rast njemačkoj kancelarki Angeli Merkel dao je dobar vjetar u leđa i prednost u predizbornoj kampanji. Potrošnja raste, zapošljavanje obara rekorde, a rastu i plate. Dominic Kane provjerio je što zabrinjava birače i što oni traže.  

Published On 03 Sep 2017

Njemačka ekonomija je desetljećima najveća u Evropi, sa ekonomskom i industrijskom bazom izgrađenim na stabilnosti i rastu. Svake godine ova zemlja uplati više od 15 i pol milijardi eura u proračun Evropske unije. No, neki kažu da prosperitet Njemačke koči razvoj drugih područja. Al Jazeerin reporter Dominik Kejn Dominic Kane je bio u gradu Breena […]

Published On 03 Apr 2015
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO