Trump prijeti ukidanjem subvencija General Motorsu zbog otpuštanja

Trump je kritizirao direktoricu GM-a što zatvara fabrike u SAD-u, a ne zatvara 'ništa' u Meksiku i u Kini (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će “ukinuti sve subvencije” automobilskom gigantu General Motorsu (GM), koji je izazvao njegov bijes najavom o zatvaranju više hiljada radnih mjesta u politički važnim američkim državama.

“Vrlo sam razočaran General Motorsom. Sjedinjene Američke Države su spasile General Motors i to im je hvala. Razmatrat ćemo ukidanje svih subvencija, uključujući i za električna vozila”, napisao je Trump na Twitteru.

General Motors u utorak je najavio da će zatvoriti pet fabrika i ukinuti 14.000 radnih mjesta u Sjevernoj Americi, prenosi Beta.

Trump je kritizirao generalnu direktoricu GM-a Marry Barru zbog zatvaranja fabrika u američkim državama Ohio, Michigan i Mariland a da “ništa” ne zatvara u Meksiku i u Kini.

‘Ogromna količina bijesa’

Trumpov ekonomski savjetnik Larry Kudlow rekao je da je reakcija Bijele kuće “ogromna količina razočarenja koja se čak pretvara u bijes”.

Kudlow se sastao u utorak s generalnom direktoricom General Motorsa Mary Barra poslije objave kompanije o planiranom ukidanju radnih mjesta.

On je rekao da je izgledalo kao da GM okreće leđa Trumpu zatvaranjem svojih fabrika na američkom srednjem zapadu. On je rekao da ne vidi nagovještaje recesije i nije isključio da bi Bijela kuća mogla da preduzme akcije protiv GM-a.

General Motors je naveo da odustaje od mnogih modela automobila i da se restrukturira da bi se više usmjerio na električna vozila.

Izvor: Agencije