CG: Za devet mjeseci 588 miliona eura stranih investicija

Euro, Novac, Valuta
Čini se da je prerano novčanicama podizati nadgrobni spomenik, piše autor teksta (Reuters)

Ukupan priliv stranih direktnih investicija u Crnu Goru u prvih devet mjeseci ove godine iznosio je 588,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 370,4 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke te zemlje.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, na kraju septembra iznosio je 218,4 miliona eura i bio je 29,9 posto manji nego u istom periodu prošle godine, prenosi Anadolija.

“Takvo kretanje rezultat je značajno većeg odliva po osnovu otplate interkompanijskog duga u poređenju s istim periodom prošle godine, kao i povlačenja vlasničkih ulaganja jedne velike kompanije”, saopćeno je iz Centralne banke.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 43,2 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 327,2 miliona eura.

U nekretnine uloženo 133,6 miliona eura

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 365,5 miliona eura, što čini 62,1 posto ukupnog priliva.

Od toga je u nekretnine uloženo 133,6 miliona eura, a u preduzeća i banke 231,9 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi interkompanijskog duga iznosio je 203,8 miliona eura, a po osnovu povlačenje ulaganja rezidenata iz inostranstva 19,6 miliona eura.

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je u Skupštini Crne Gore da su strane direktne investicije iz država članica NATO-a u Crnu Goru u prvoj polovini godine u odnosu na isti prošlogodišnji period porasle 118,8 posto, ili 273 miliona eura nominalno, što je više nego duplo.

Izvor: Agencije