Najveće plate u Sloveniji, najmanje u Makedoniji i Srbiji

Slovenija je jedina zemlja u regiji gdje prosječna plata premašuje iznos od 1.000 eura (EPA)

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosječne plate u regiji su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prema najnovijim podacima slovenskog Statističkog zavoda, prosječna mjesečna neto plata u toj zemlji u augustu ove godine je iznosila 1.082 eura, javlja Anadolija.

Istovremeno, to je jedina plata u regionu koja premašuje iznos od 1.000 eura.

Poslije Slovenije, slijedi Hrvatska, još jedna članica Evropske unije iz regije, u kojoj je u augustu ove godine prosječna plata iznosila 6.264 kune, odnosno 843 eura.

Podaci Državnog zavoda za statistiku Hrvatske su pokazali da je prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za august iznosila 843 eura, što je nominalno i realno više 0,9 posto u odnosu na juli 2018. godine.

Slijedi Crna gora, u kojoj je, prema posljednjim podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u septembru iznosila 512 eura, što je 0,2 posto više nego u augustu.

U Makedoniji ispod 400 eura

Najniže prosječne plate u regiji su zabilježene u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za septembar 2018. godine iznosila je 877 KM, odnosno 448 eura, što pokazuje nominalan rast 1,7 posto u odnosu na decembar 2017. godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) obračunata za august 2018. godine iznosila je 49.773 dinara, odnosno 421 euro.

Najnoviji statistički podaci Zavoda za statistiku Makedonije su pokazali da je prosječna plata u toj zemlji u augustu ove godine iznosila 24.210 denara, odnosno 393 eura.

Izvor: Agencije