Turska drastično povećala procjene inflacije

Recep Tayyip Erdogan
Centralna banka Turske duže je vrijeme pod pritiskom predsjednika Erdogana da snizi troškove zaduživanja (EPA)

Turska središnja banka drastično je u srijedu povećala svoje procjene inflacije za ovu i iduću godinu, predviđajući stopu inflacije od 23,5% do kraja 2018. i od 15,2% do kraja 2019.

Prethodno je prognozirala da će inflacija u 2018. iznositi 13,4%, a u idućoj godini 9,3%, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Središnja banka Turske, koja je već dulje vrijeme pod pritiskom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da snizi troškove zaduživanja, ovog je mjeseca zadržala ključnu kamatnu stopu na 24%, što je tek nešto iznad revidirane projekcije inflacije za 2018., ocjenjuje britanska agencija.

Takav je potez bio očekivan nakon velikog povećanja kamate u rujnu, što je pomoglo turskoj liri da neutralizira dio gubitaka.

Turska središnja banka u rujnu je oštro povećala referentnu kamatnu stopu sa 17,75% na 24% u nastojanju da obuzda inflaciju i zaustavi valutnu krizu, unatoč Erdoganovu protivljenju podizanju kamate.

Lira je ove godine pala za gotovo trećinu prema dolaru, što je podignulo cijene hrane i goriva, a kod investitora probudilo zabrinutost u vezi s eventualnim posljedicama po realnu ekonomiju i bankarski sektor.

Spor sa SAD-om

Turska lira od početka je ove godine deprecirala za približno 40% prema dolaru uslijed zabrinutosti zbog ekonomske politike turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i diplomatsko-trgovinskog spora sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Zbog diplomatsko-trgovinskog spora sa SAD-om vezanog uz američke zahtjeve za oslobađanje pastora Andrewa Brunsona, vrijednost turske lire znatno je opala te se ekonomska situacija Turske trenutačno pogoršala.

Sjedinjene Države i Turska su si uzajamno nametnuli sankcije nakon što je američki predsjednik Donald Trump pokušao uvjeriti turskog predsjednika na oslobađanje pastora, koji je odbijao optužbe o uključenosti u pokušaj vojnog udara protiv Erdogana prije dvije godine.

Sud u Izmiru oslobodio je u listopadu pastora Brunsona.

Sud je odredio zatvorsku kaznu od tri godine i mjesec i pol Brunsonu, koji je bio optužen za terorističko djelovanje, ali je određeno kako neće više biti u zatvoru jer je u pritvoru bio od listopada 2016.

Sud je ukinuo i Brunsonov kućni pritvor te zabranu putovanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO