SAD kritizira Evropu i prijeti tarifama na automobile

Donald Trump
Američki ambasador kaže da se Donald Trump složio staviti prijetnju tarifama u ladicu (EPA)

SAD kritiziraju Europu zbog nedostatka napretka u trgovinskim pregovorima i prijete uvođenjem tarifa na automobile iz Europe, prenosi Tanjug.

Dužnosnici Sjedinjenih Država i Europske unije u srijedu su se međusobno optuživali zbog nedovoljnog napretka u tekućim trgovinskim pregovorima, oživljavajući mogućnost postavljanja novih tarifa za automobile iz Europe, rekli su američki predstavnici.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross sastao se u utorak s povjerenicom Evropske unije za trgovinu Ceciliom Malmstrom i drugim dužnosnicima EU-a.

Međutim, izjave oboje dužnosnika nakon susreta su bile potpuno oprečne.

Oprečne izjave dvije strane

Dok je švedska povjerenica ocijenila ovaj sastanak kao vježbu za buduće pregovore, američki dužnosnik naglasio je novinarima potrebu za brzinom i pribavljanjem kratkoročnih rezultata u trgovinskim pregovorima koji su pokrenuti 25. srpnja, kako bi se izbjegla eskalacija trgovinskog rata između SAD-a i EU-a.

“Američki predsjednik Donald Trump se složio da u ladicu stavi prijetnju o budućim tarifama sve dok se pregovori odvijaju na zadovoljavajući način”, rekao je Gordon Sondland, američki veleposlanik u EU, koji je bio prisutan na brifingu.

“Europljani kreiraju dojam da stvari idu naprijed. One, zapravo, ne idu naprijed, odnosno uopće se ne pomiču”, dodao je veleposlanik.

Prethodno je Malmstrom objasnila stav Unije u razgovorima.

“Pregovarači iz EU-a više puta su naglasili da su spremni za pokretanje pregovora na temeljima ograničenog sporazuma koji bi se odnosio na industrijsku robu i tarife”, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Malmstrom: SAD nije pokazao interes

“Do sada SAD nije pokazao nikakav veliki interes pa je lopta u njihovom dvorištu”, dodala je povjerenica.

Wilbur Ross rekao je da ta izjava implicira da je Washington usporio stvari, rekavši da “to jednostavno nije točno”, prenio je Reuters. 

S druge strane, američki veleposlanik je upozorio povjerenicu da “ukoliko predsjednik SAD-a vidi vaše citate poput onog današnjeg, pretpostavljam da će izgubiti strpljenje”.

Izvor: Agencije