Hiljade Slovenaca spremaju kolektivnu tužbu protiv VW-a

VW želi proširiti mogućnost širenja utjecaja na svjetskom nivou (Reuters)

Slovensko udruženje za prava potrošača prikupilo je više od 6.200 prijava vlasnika Volkswagenovih vozila koji su odlučili učestvovati u kolektivnoj tužbi evropskih potrošačkih organizacija protiv tog njemačkog proizvođača.

“Do sada dobijene prijave provjerit će pravnici sljedećih sedmica, kako bi se utvrdili jesu li za sud potrebni dodatna dokumentacija i podaci”, objavilo je ovo udruženje, prenosi Hina.

Dodaje da je podizanje tužbe vlasnika automobila protiv VW-a posredstvom Evropske potrošačke organizacije BEUC i američke advokatske kuće Hausfeld planirano za kraj marta.

Softversko lažiranje

VW je u svoja vozila s dizelskim motorima ugrađivao programsku opremu za lažiranje podataka na testovima mjerenja emisije štetnih plinova.

Kampanja prikupljanja prijava vlasnika vozila koji su kupili VW-ova vozila sa softverom za lažiranje vodila se i u Italiji, Španiji, Portugalu, Slovačkoj, Švicarskoj i Litvaniji.

U Sloveniji bi, prema procjenama, moglo biti 45.000 vlasnika VW-ovih vozila koji su oštećeni zbog ugrađenog softvera koji je omogućio da se na testiranju pokazuju manje količine štetnih plinova od stvarnih.

Izvor: Agencije