Gazprom u Turski tok 2018. investira 3,2 milijarde dolara

Prva linija projekta Turski tok trebala bi doći do turskih obala u maju, a s radom bi trebala početi krajem 2019. godine (EPA)

Ruska energetska kompanija Gazprom planira ove godine investirati 182,4 milijarde rublji (3,2 milijarde dolara) u projekat plinovoda Turski tok, izjavio je zamjenik predsjednika ove kompanije u ponedjeljak, prenose mediji.

Aleksander Medvedev, zamjenik predsjednika upravnog odbora, rekao je kako će u 2018. godini Gazprom skoro udvostručiti svoje investicije u Turski tok u odnosu na prošlu godinu.

Također je naveo kako će ruska firma potrošiti i 114,5 miliona rublji (više od dvije milijarde dolara) u projekat Sjeverni tok I,I kojim će godišnje iz Rusije do Njemačke biti prebačeno 55 milijardi kubnih metara prirodnog plina.

Dvije linije

Medvedev je podsjetio kako je Gazprom prošle godine na Turski tok potrošio 92,8 milijardi rublji.

Prva linija projekta Turski tok trebala bi doći do turskih obala u maju ove godine, a s radom bi trebala početi krajem 2019. godine.

Projekat Turski tok čine dvije linije: prva će Tursku opskrbljivati s prirodnim plinom i ima kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara, dok će druga linija biti za opskrbu Evrope.

Ispod Crnog mora bit će položeno 450 kilometara cijevi kako bi stiglo do turske regije Trakija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO