Trump će učestvovati na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu

Donald Trump pridaje veliki značaj učešću na ovakvim skupovima zbog ekonomskih interesa SAD-a (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump učestvovat će na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, javlja Anadolija.

Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, izjavila je da predsjednik SAD-a namjerava učestvovati na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji će biti održan od 23. do 26. januara.

Dodala je da Trump pridaje veliki značaj učešću na takvim skupovima zbog, kako je rekla, ekonomskih interesa SAD-a.

“Predsjednik izražava zadovoljstvo zbog prilike da svjetskim čelnicima prezentira svoju agendu ‘Amerika prvo’. Predsjednik s nestrpljenjem iščekuje ovogodišnji Svjetski ekonomski forum kako bi objasnio politike u cilju jačanja američke industrije, kompanija i radnika”, kazala je Sanders.

Skup poslovnih ljudi i intelektualaca

Posljednji američki predsjednik koji je učestvovao na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu bio je Bill Clinton, koji je prisustvovao skupu 2000. godine, dok su George W. Bush i Barack Obama u Davos poslali delegacije.

Svjetski ekonomski forum u Davosu važi za jedno od najvažnijih okupljanja svjetskih čelnika, intelektualaca, javnih ličnosti i poslovnih ljudi.

Predstojeći samit bit će 48. po redu.

Prema najavi na zvaničnom sajtu, program će biti održan pod motom “Izgradnja zajedničke budućnosti u podijeljenom svijetu”.

Na dnevnom redu naći će se brojni globalni izazovi: od migrantske krize, tehnološke revolucije, progona članova zajednice Rohinja, situacije u Siriji, buduće uloge Indije do novog svjetskog poretka i klimatskih promjena.

Izvor: Agencije