Ograničenja SAD-a bi pogodila turski izvoz čelika

SAD je prošle godine bio odredište gotovo 14 posto turskog izvoza čelika, koji je iznosio 6,5 miliona tona (EPA)

Turski izvoz čelika u SAD ukupne vrijednosti 1,1 milijardi dolara mogao bi doći pod znak pitanja ako predsjednik Donald Trump dodatno ograniči uvoz, upozorio je čelnik udruženja turskih izvoznika čelika Namik Ekinci.

Čelnici američke industrije čelika direktno su zatražili od Trumpa da odmah ograniči uvoz kako bi zaštitio njihovo poslovanje.

Ograničenja bi bila veliki udarac za turski izvoz čelika u SAD, koji je prošle godine dosegao 2,3 miliona tona, ukupne vrijednosti 1,1 milijardi dolara, kazao je Ekinci za Reuters.

“Budu li ograničenja o kojima se govori zaista uvedena, naš kompletan izvoz čelika u SAD mogao bi doći pod znak pitanja”, upozorio je čelnik udruženja turskih izvoznika čelika.

Deveti izvoznik čelika u svijetu

SAD je tako prošle godine bio odredište gotovo 14 posto turskog izvoza čelika, koji je iznosio ukupno 6,5 miliona tona.

Turska je deveti izvoznik čelika u svijetu, a na listi vodećih proizvođača zauzima osmo mjesto.

Trump je izjavio u julu da će konačna odluka o ograničenju uvoza čelika biti donesena nakon što budu riješena druga pitanja.

Ekinci, pak, upozorava da su sama strahovanja da bi SAD mogao zauzeti pojačano protekcionistički stav pritisnula izvoz čelika u protekim mjesecima.

Prema podacima iz industrije, turski izvoz čelika u SAD potonuo je u julu za 56 posto u odnosu na april, kada je američki predsjednik pokrenuo istragu kako bi se utvrdilo ugrožava li uvoz čelika nacionalnu sigurnost.

Američko Ministarstvo trgovine prethodno je uvelo carine pojedinim turskim kompanijama, koje su bile predmet istrage radi uvođenja antidampinških mjera i utvrđivanja naknada američkim proizvođačima konstrukcijskog čelika.

Rast uprkos ograničenjima

U majku je u sklopu istrage zaključno utvrđeno da se turski čelik u SAD-u prodaje po umjetno niskim cijenama i da njegovi proizvođači dobivaju državnu podršku.

Turski izvoznici žalili su se na tu odluku Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Turska se žalila WTO-u i na marokanske antidampinške carine na turski vruće valjani čelik.

Uprkos tim ograničenjima, turski izvoz čelika je u prvih sedam mjeseci ove godine porastao 15 posto u odnosu na isti lanjski period, na 10,9 miliona tona, naglasio je Ekinci.

Izvor: Agencije