Rusija povećala isporuke gasa Evropi i Turskoj

Izgradnjom dodatnih gasovoda prema Evropi i Turskoj, Gazprom planira povećati buduće isporuke prirodnog gasa (EPA)

Ruska gasna kompanija Gazprom povećala je isporuke gasa Evropi i Turskoj na 102,9 milijardi kubnih metara od početka ove godine, što je za 12,3 posto više od obima isporuka iz istog perioda prošle godine.

Izvoz ruskog gasa u Njemačku je porastao za 16,7 posto, u Austriju za čak 77,2 posto, Češka je povećala uvoz ruskog gasa za 24,8 posto, a Slovačka za 25,8 posto, prenosi Russia Today, pozivajući se na podatke Gazproma.

Ruski gasni gigant je, također, prijavio rast proizvodnje gasa od 18,8 posto, pošto je od početka 2017. godine proizveo 248,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa na godišnjem nivou.

Opskrba svih dijelova Evrope

Generalni direktor Gazproma Aleksej Miller je ranije ovog meseca izjavio da će Gazprom proizvesti 450 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u ovoj godini.

Izgradnjom dodatnih gasovoda prema Evropi i Turskoj, Gazprom planira povećati buduće isporuke prirodnog gasa.

U planu su, kako navodi RT, gasovod Sjeverni tok 2, kojim će se duplirati količina gasa koja dolazi iz Rusije u Njemačku i Sjevernu Evropu preko Baltičkog mora, ali i gasovod Turski tok, koji bi trebao imati dva kraka, od kojih bi prvi snabdijevao gasom Tursku, a drugi bi snabdijevao potrošače u južnoj Evropi.

Izvor: Agencije