Rusija izvezla dvije milijarde dolara vrijedno oružje

Avioni su se sudarili na ruskom Dalekom istoku, iznad Tatarskog moreuza (Ilustracija)

Vrijednost ruskog izvoza oružja i vojne opreme dostigla je dvije milijarde dolara u prvom ovogodišnjem polugodištu, izjavio je u ponedjeljak zamjenik generalnog direktora zvaničnog ruskog državnog izvoznika naoružanja Rosoboronexporta Sergej Ladigin.

“Samo u prvom polugodištu 2017. godine vrijednost ruskog izvoza oružja i vojne opreme za vojne snage je dostigla dvije milijarde dolara, rekao je on, prenosi ruska agencija Tass.

Plan kompanije Rosoboronexport je, kako je dodao, da potpiše više od deset ugovora i aranžmana o saradnji sa stranim vladama i kompanijama, kao i s ruskim proizvođačima naoružanja.

Ladigin je naveo kako lideri kompanije očekuju povećanje narudžbi nakon Međunarodnog sajma aviona MAKS u gradu Žukovski (18-23. juli, Moskovska regija).

Rast vrijednosti

Ranije je izvršni direktor kompanije Aleksander Mihejev izjavio kako je Rosoboronexport, koji je dio korporacije Rostec, doživio rast vrijednosti za tri milijarde dolara – sa 42 na 45 milijardi dolara od početka ove godine, prenosi Tass.

Vrijednost izvoza Rosoboronexporta u prošloj godini bila je “teška” 13 milijardi dolara, tokom juna je kazao Mihejev na Sajmu aviona u Parizu.

On je naveo kako je više od polovine izvezenog naoružanja i vojne opreme otišlo na Bliski istok i sjever Afrike.

Izvor: Agencije