Radnici Fiata pristali na pregovore, ali nastavljaju štrajk

Fiat Chrysler automobili, Fiat, Tvornica, Radnici, Kragujevac
Danas i tokom sutrašnjeg dana obavljat će se pripreme za početak proizvodnje (Al Jazeera)

Sindikati kragujevačke tvornice Fiat Chrysler automobili prihvatili su prijedlog premijerke Srbije Ane Brnabić o pregovorima na najvišoj razini.

To znači da će u razgovorima sindikata i predstavnika talijanske kompanije posredovati predsjednica Vlade Srbije.

Međutim, kako su rekli predstavnici sindikata, radnici ipak neće prekinuti štrajk. Traže veće plaće i bolju raspodjelu posla u proizvodnom procesu.

Radnici, njih 2.200, u generalnom su štrajku od 27. lipnja.

‘Mnogo smo izgubili’

Brnabić je ranije pozvala radnike Fiata, sindikate i štrajkački odbor da prekinu štrajk kako bi se sjelo za pregovarački stol.

“Da razgovaramo kao tri odgovorne strane – poslodavac, vlada kao manjinski partner i štrajkači odbor, da razgovaramo o tome šta ćemo raditi u naredne tri godine”, rekla je Brnabić za Tanjug.

“Mnogo smo izgubili, radnici su izgubili plate za vreme koje su u štrajku, Fiat je izgubio proizvodnju, kooperanti su izgubili svoj deo posla i svoje plate. Srbija svaki dan gubi na BDP-u zbog štrajka i gubimo na izvozu. Nemamo više ni minut za gubljenje”, istakla je Brnabić.

Stoga je apelirala na radnike Fiata, štrajkački odbor i na sindikate da budu odgovorni prema tome što će odlučiti.

“Molim ih da se odazovu na moj apel, da sednemo nazad za pregovarački sto i ponovo počnemo pregovore sa Fiatom oko kolektivnih ugovora za naredne tri godine, što će njima i obezbediti poslove u naredne tri godine i što će obezbediti stabilnost njihovih porodica, kooperanata, Kragujevca i Srbije”, rekla je premijerka Srbije.

Ona je podsjetila da kompanija Fiat diljem svijeta ne razgovara sa sindikatima dok je štrajk u tijeku.

Brnabić: Kompanija ispunila kolektivni ugovor

Brnabić je naznačila da je kompanija u potpunosti ispunila kolektivni ugovor koji je na snazi, te dodala da su unatoč tim ugovorima, radnici u štrajku, a to, kako je istaknula, znači da se kolektivni ugovor u Srbiji ne poštuje.

“Nama će sutra biti jako teško da dovedemo bilo kog novog investitora kada nema sigurnosti da će radinici kolektivni ugovor, koji se ispregovara i potpiše sa sindikatima, poštovati, već da će svaki ugovor moći da se prekine štrajkom zato što se traže bolji uslovi”, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je važno da se kolektivni ugovor koji traje do prosinca ispoštuje, a da se već večeras ili u utorak ujutro sjedne za stol, kako bi se ispregovarao kolektivni ugovor za iduće tri godine.

“Prekid štrajka je pobeda za radnike i to je ustvari pobeda za Srbiju i Fiat”, naglasila je Brnabić.

Izvor: Al Jazeera i agencije