Agrokoru odobreno pola milijarde eura kredita

Todorić se obrušio na Vladu u objavi na svom blogu (Reuters)

Privremeno vjerovničko vijeće odobrilo je koncernu Agrokor novo zaduženje od 480 milijuna eura, a u taj kredit, kojem se usprotivio Sberbank, uključen je i kredit od 80 milijuna eura kojeg su Agrokoru hrvatske banke dale u travnju.

Osim tog kredita, prenosi tportal, spreman je i robni kredit od 50 milijuna eura namijenjen dobavljačima.

Kredit je odobren po tzv. roll-up modelu, pa se za svaki euro novog kredita priznaje i jedan euro starog duga. Ukupna vrijednost novog aranžmana, s kojim se ne slaže Sberbank kao najveći vjernovnik Agrokora, iznosi 1,06 milijardi eura.

Tportal javlja kako je kredit odobren na 15 mjeseci uz kamatu od četiri posto ili 3,8 posto ako će kredit vratiti jednokratno u gotovini. 

Najveći dio kredita, prema pisanju medija, iskoristit će se za pripremu predstojeće turističke sezone i redovito poslovanje svih kompanija u sustavu Agrokora.

Izvanredni povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor, Ante Ramljak novinarima je rekao kako je ovo posljednji kredit koji će Agrokor uzeti pod izvanrednom upravom. 

Ruska banka protiv kredita

Sberbank je bio protiv roll-up kredita, navodeći kako takvo kreditiranje nije predviđeno hrvatskim zakonima.

No iz Trgovačkog suda u Zagrebu je Al Jazeeri odgovoreno da su odbačeni prijedlozi Sberbanka protiv Agrokora i izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka.

Al Jazeera je tražila potvrdu informacije, navedene u nekim tiskanim medijima, da je ruski Sberbank podnio tužbu Trgovačkom sudu u Zagrebu protiv izvanredne uprave Agrokora, a vezano za roll up model kredita, koji je prema njima protivan zakonu o sistemski važnim tvrtkama u Hrvatskoj.

Osim potvrde da je tužba odbačena, Trgovački sud “daljnje zatražene informacije nije mogao komentirati”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO