EU se žali na presudu o subvencijama Boeingu

Proizvođač je tvrdio da piloti mogu letjeti MAX-om 737 nakon računarske pripreme (Reuters)
Proizvođač je tvrdio da piloti mogu letjeti MAX-om 737 nakon računarske pripreme (Reuters)

Europska unija se žalila na presudu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kojom je odbačen najveći dio pritužbi Brisela na subvencije američkom Boeingu, priopćio je WTO.

“Europska unija je 29. lipnja podnijela žalbu na izvještaj komisije”, navodi se u kratkom priopćenju Svjetske trgovinske organizacije, čime je aludirano na presudu komisije WTO-a od 9. lipnja, prenosi Tanjug agenciju AFP.

WTO je u ožujku 2012. utvrdio da su subvencije Boeingu, vrijedne više milijardi dolara, bile nezakonite, zbog čega je apelirano na SAD da ih obustavi.

WTO: Brisel nije dokazao štetu svojim interesima

Međutim, nekoliko mjeseci kasnije, Europska unija je podnijela novu tužbu WTO-u, tvrdeći da Washington ne poštuje izrečenu preporuku.

Komisija WTO-a je 9. lipnja zaključila da je država Washington nastavila subvencionirati Boeing kroz porezne olakšice u razdoblju od 2013. do 2015. godine.

No, također je odbacila najveći dio pritužbi EU-a, uz zaključak da službeni Brisel nije uspio dokazati da su subvencije Sjedinjenih Država Boeingu naštetile interesima EU-a u pogledu nerealizirane prodaje i obaranja cijena.

Izvor: Agencije


Povezane

Svjetska trgovinska organizacija još u martu presudila da su milijarde dolara subvencija za Boeing bile nelegalne.

25 Sep 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO