EK za pregovore s Rusijom o Sjevernom toku 2

Projekt plinovoda ima snažnu geopolitičku važnost uz privrednu i energetsku dimenziju (Reuters)

Evropska komisija je zatražila od Vijeća Evropske unije mandat za pregovore s Rusijom, za koju smatra kako ne doprinosi energetskim ciljevima EU-a, a kako bi osigurala da plinovod Sjeverni tok 2, bude li izgrađen, funkcionira na transparentan i nediskriminatoran način.

„Stvaranje diversificiranog i konkurentnog tržišta plina prioritet je za energetsku sigurnost i energetsku strategiju EU-a. Kao što smo više puta istakli, Sjeverni tok 2 ne doprinosi ciljevima Energetske unije“, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije zadužen za Energetsku uniju Maroš Šefčovič.

„Ako se plinovod ipak izgradi, najmanje što moramo učiniti jest osigurati da on funkcionira na transparentan način i u skladu s temeljnim pravilima EU-a o energetskom tržištu.“

Protestno pismo

U aprilu je konzorcij Nord Stream 2 AG, koga čine Gazprom i evropske energetske tvrtke Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper i Wintershall, potpisao sporazum o finansiranju projekta plinovoda Sjeverni tok 2.

Projekat, vrijedan 9,5 milijardi eura, uključuje izgradnju dviju cijevi plinovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, iz Rusije u Njemačku, pod Baltičkim morem.

Više država srednje i sjeverne Evrope vrlo je kritično prema tome projektu jer bi EU previše postala ovisna o ruskom plinu, a Ukrajina, koja je sada najvažnija tranzitna država, ostala bi izolirana.

Još prošle godine u maju, Hrvatska je zajedno sa ostalim državama srednje i istočne Evrope uputila protestno pismo predsjedniku EK Jean-Claudeu Junckeru u kojem se od Komisije traži da ocijeni je li projekt Sjeverni tok 2 u skladu s europskim energetskim zakonodavstvom i strateškim ciljevima.

Izvor: Agencije