Sberbank neće kreditirati Agrokor

Sberbank neće učestvovati u novom finansiranju Agrokora jer smatra kako uvjeti tog finansiranja nisu pošteni, izjavio je za agenciju Bloomberg prvi zamjenik predsjednika Uprave ove ruske banke Maksim Poletaev, a prenosi ruski poslovni portal Finanz.

Jednaki uvjeti učešća u novom kreditu za najveći hrvatski maloprodajni lanac predlažu se i bankama i špekulativnim fondovima, rekao je Poletaev u telefonskom intervjuu Bloombergu.

Sberbank je, po njegovim riječima, „kategorično protiv“ plana Agrokora za osiguravanje novog finansiranja.

Bloomberg podsjeća kako se Agrokor početkom godine suočio s nemogućnošću podmirivanja obaveza te kako se po posebnom zakonu nalazi pod upravom vanrednog povjerenika koji je kreditorima predložio novu šemu financiranja kompanije.

Po tom planu, kreditorima bi, za iznos novog kreditiranja, bio priznat povlašteni status i za ranije odobrene kredite (tzv. roll up).

„Kada smo mi molili takav status za naša potraživanja od 100 miliona eura, odbili su nas pozivajući se da to nije u skladu s ‘Lex Agrokorom’, a sada te uvjete predlažu svima, uključujući fondove koji su kupili dug na tržištu za 30 do 35 posto njegove vrijednosti. Ne razumijemo tu logiku“, rekao je Poletaev. 

Sastanak sa Plenkovićem

Poletaev se u ponedjeljak sastao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i ministricom privrede Martinom Dalić, a potom i s vanrednim povjerenikom Antom Ramljakom.

Ramljak je nakon toga kazao kako je sa predstavnicima Sberbanka imao otvoren i konstruktivni razgovor i kako se razgovaralo o novom modelu finansiranja koncerna u kojem je ruskoj banci ponuđeno da učestvuje.

Dodao je da novi kredit ne ovisi o tome hoće li ta banka u njemu učestvovati.

„Vidjet ćemo pristaju li na sudjelovanje u tom kreditu“, izjavio je, te pozvao Sberbank da se pridruži klubu banaka koji će u Agrokor upumpati novu likvidnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije