Fiat Chrysler tuže zbog lažiranja ekotestova

Računarski program ugrađen je u 104.000 kamioneta Ram 1500 i džipova Grand Cherokee, tvrde vlasti (AP)
Računarski program ugrađen je u 104.000 kamioneta Ram 1500 i džipova Grand Cherokee, tvrde vlasti (AP)

Američke vlasti objavile su da pokreću sudski postupak protiv Fiat Chryslera pod optužbom da je ugradio računarske programe kako bi na tehničkoj kontroli prikrio stvarni nivo ispuštanja štetnih plinova iz dizelskih vozila, podsjetivši na raniji slučaj njemačkog Volkswagena.

Ti su računarski programi omogućavali dizelskim automobilima s trolitarskim motorima da zadovolje norme na ekotestovima, a premaše ih na cesti, upozorila je savezna Agencija za zaštitu okoline (EPA), koja traži kaznu za proizvođača i odštetu za kupce tih vozila.

No, nije isključeno da će se dvije strane dogovoriti, s obzirom na to da traju pregovori s tvornicom automobila, ističe EPA.

Američke vlasti sumnjaju da je Fiat Chrysler prekršio zakon o zaštiti okoline prešućujući postojanje računarskog programa ugrađenog u 104.000 kamioneta Ram 1500 i džipova Grand Cherokee na modelima koji su se proizvodili između 2014. i 2016. godine, prenosi Hina.

Moguća kazna 4,6 milijardi dolara

Ta vozila ispuštaju znatnu količinu dušikovih oksida, koji se smatraju odgovornim za mnoge probleme sa disanjem.

Fiat Chrysleru, prije svega njegovoj američkoj podružnici FCAUS-u, prijeti novčana kazna u iznosu 4,6 milijardi dolara.

Njemačka tvornica Volkswagen priznala je 2015. godine da je u svoje dizelske automobile ugradila softver koji je na ekotestovima pokazivao lažni niži nivo emisija ispušnih plinova.

Kompanija je u SAD-u prodala gotovo 600.000 spornih dizelaša i pristala platiti 23 milijarde dolara odštete.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO