Zbog Trumpovih skandala padaju cijene dionica

Industrijski indeks Dow Jones potonuo je za dodatnih 900 poena (AP)
Industrijski indeks Dow Jones potonuo je za dodatnih 900 poena (AP)

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer ulagače zabrinjava neizvjesnost u Washingtonu nakon niza skandala predsjednika Donalda Trumpa zbog čega je porezna reforma pala u drugi plan.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,4 posto, a za toliko je pao i S&P 500. Nasdaq indeks skliznuo je 0,6 posto.

U srijedu su ti indeksi potonuli više od 1,7 posto, najviše od rujna prošle godine, što je bila posljedica redanja političkih skandala u Washingtonu.

Nakon medijskih napisa da je Trump zatražio od direktora FBI-a Jamesa Comeyja, kojeg je nedavno smijenio, da prekine istragu vezanu za bivšeg nacionalnog savjetnika za sigurnost Michaela Flynna i otkrića da je Trump ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu odao povjerljive informacije, oporba i neki republikanci zatražili su neovisnu istragu o mogućoj vezi između Trumpove predsjedničke kampanje i Rusije. Zaredali su i pozivi za opoziv predsjednika zbog uplitanja u istragu.

Ministarstvo pravosuđa imenovalo je u međuvremenu bivšeg direktora FBI-ja Roberta Muellera posebnim tužiteljem u istrazi o, kako je to formuliralo, naporima ruske vlade da utječe na predsjedničke izbore 2016. i s tim povezanih pitanja.

Trump: Lov na vještice

Trump je to nazvao “najvećim lovom na vještice protiv jednog političara u američkoj povijesti”, no to je imenovanje ponešto umirilo ulagače na burzama, pa su u posljednja dva dana tjedna indeksi nadoknadili dio gubitaka.

Međutim, u fokusu ulagača i dalje će biti politička scena u Washingtonu jer su zbog tih skandala planovi Trumpove vlade o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, koji su mjesecima podržavali rast cijena dionica, pali u drugi plan.

“Pred nama su dva dana vikenda i imamo vremena da sjednemo i promislimo kako bi se ova situacija mogla razviti”, kaže Paul Nolte, direktor u tvrtki Kingsview Asset Management.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX indeks oslabio je jedan posto, a pariški CAC 1,5 posto. Londonski FTSE ojačao je, pak, 0,5 posto.

A na tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 1,5 posto, što je njegov prvi pad nakon četiri tjedna rasta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO